Frauda la Bac: Sindicatele vor salarii mai mari pentru dascali si pedepse pentru parinti

Federatia "Spiru Haret" considera ca pentru frauda la examene trebuie trasi la raspundere nu numai profesorii care au acceptat o plata necuvenita, ci si parintii care au considerat mita o solutie pentru a acoperi "trandavia, dezinteresul si superficialitatea propriilor copii".

 Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a solicitat, vineri, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, "adoptarea de urgenta a unor masuri coerente, necesare si suficiente, bazate pe o analiza reala si corecta a problemelor din invatamantul preuniversitar, care sa conduca la modificari de substanta in functionarea acestui sistem".

 "In contextul derularii, in aceasta perioada, a examenelor de Evaluare Nationala si de Bacalaureat, a devenit extrem de vizibila in spatiul public problema fraudarii acestora, iar incidente de tipul celui de la Liceul `Dimitrie Bolintineanu` din Bucuresti incep sa fie si in alte unitati de invatamant", se arata in scrisoarea deschisa a federatiei sindicale, adresata premierului.

 Sindicalistii sustin ca nu sunt de acord cu practicile de fraudare si considera ca este normal ca, in cazul in care exista dovada acestora, institutiile abilitate trebuie sa-si indeplineasca atributiile.

Parintii si "trandavia" copiilor poarta o parte din vina

 "Dar este la fel de normal si corect sa cautam cu atentie cauzele reale ale aparitiei acestor practici. De aceea, organizatia noastra atrage atentia ca luarea de mita este considerata infractiune corelativa cu darea de mita. Asadar, este cazul sa fie trase la raspundere nu numai cadrele didactice care vor fi dovedite ca au acceptat o plata necuvenita, ci si acele persoane care au considerat mita o solutie pentru a acoperi trandavia, dezinteresul si superficialitatea propriilor copii", mai scriu sindicalistii in documentul citat.

 In opinia acestora, un parinte care considera ca educatia este sarcina exclusiva a scolii si "uita" ca are, la randul sau, obligatii de acest fel fata de copil, este la fel de vinovat ca si profesorul care accepta mita.

 "Pentru ca indemnul la invatatura trebuie sa vina atat din partea familiei, cat si a institutiei, iar un elev nu se va pregati niciodata daca stie ca, la sfarsitul celor 8 sau 12 clase, diploma ii este, oricum, `rezolvata` de parinte cu o oarecare suma de bani. Toate comentariile din media, in ultimele zile, ignora acest aspect, directionand comentariile negative exclusiv asupra cadrelor didactice din comisiile de examene", arata presedintele federatiei sindicale, Marian Nistor, in scrisoarea deschisa.

 Potrivit lui Nistor, cele mai sigure metode de regres, pe termen lung, ale unei societati sunt cele care lovesc in sistemul educational si de sanatate.

Un profesor umilit si platit cu 250 de euro va fi tentat sa primeasa mita

 "Or, contrar declaratiilor politice, in Romania ultimilor 23 de ani, tocmai acestea doua sunt cele mai afectate de masuri, politici si strategii aberante si ineficiente. Resursa umana din invatamant este continuu devalorizata si umilita.

 Un cadru didactic al carui salariu lunar este, in medie, echivalentul a 250 de euro, va fi tentat sa apeleze, fie la meditatii cu plata nesupusa impozitarii, fie la acceptarea de foloase necuvenite de la parinti si elevi, din nevoia de a-si asigura traiul zilnic. Suntem acuzati de unii ca noi, cei de la catedra, stim care sunt conditiile financiare din invatamant si ne asumam, totusi, o salarizare scazuta, pentru ca mizam pe alte beneficii.

 Este un pseudo-argument, care nu face decat sa `justifice` sub-finantarea cronica din educatie! Efectele nocive, pe termen mediu si lung al acestei `viziuni` sunt ca zeci de cadre didactice decid anual sa paraseasca catedra in favoarea unei munci necalificate in agricultura altor tari din Europa; absolventii de facultate refuza an de an posibilitatea de a ocupa un post in invatamant; exista discipline care nu pot fi acoperite cu necesarul de profesori calificati iar calitatea actului educational scade de la an la an; se desfiinteaza unitati de invatamant, in special in zona rurala etc", a adaugat Nistor.

Sindicalistii cer "o salarizare decenta" pentru dascali

 Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" cere premierului elaborareaa unei legi care sa impuna o salarizare decenta, corelata cu un sistem de evaluare corecta a calitatii actului de invatamant.

 "Nu vrem sa acoperim non-valoarea, ci dorim sa fie recunoscuta si apreciata competenta reala a celor care practica cu dedicatie si cu respect profesia de dascal. Exista inca in scoala romaneasca un numar foarte mare de persoane din aceasta categorie care stiu ca aceasta meserie cere profesionalism, abilitate didactica si corectitudine fata de parinti si copii.

 Insa, in conditiile in care situatia din invatamant va ramane in parametrii actuali iar munca lor va fi, in continuare, desconsiderata si blamata, numarul lor se va micsora vizibil. Am primit semnale din ce in ce mai dese de la cadre didactice care cer retragerea in bloc din comisiile de examen de la bacalaureat sau de la Evaluarea Nationala, atat timp cat acuzatiile de frauda sunt aruncate asupra intregii categorii profesionale, fara a se face distinctia clara intre vinovati si corecti", a mai aratat Nistor in documentul citat.

 Federatia "Spiru Haret" solicita ca situatia invatamantului preuniversitar sa fie luata in discutie cu celeritate, inclusiv in structurile de dialog social existente la nivelul Guvernului si al Ministerului Educatiei, iar analiza sa fie urmata de masuri legislative si financiare care sa conduca la redresarea acestuia.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LPF a anunțat programul etapelor 20 și 21, când joacă FC Botoșani!

astăzi, 15:40

Campioana FCSB va juca duminică, 15 decembrie, în compania celor de la Farul, la Constanța, după care va încheia anul fotbalistic luni, 23 decembrie, tot în deplasare, cu Poli Ia...

Valeriu Iftime: „Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele” (Video)

astăzi, 15:30

Redăm mai jos declarația lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, despre avaria de la apă: „Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lu...

La Botoșani: Bărbat „săltat” din mijlocul străzii în miez de noapte!

astăzi, 15:15

Polițiștii locali au observat pe camerele de supraveghere din municipiul Botoșani că o persoană se deplasa haotic chiar pe mijlocul străzii și exista pericolul să se producă un accident. C...