Cât de rece trebuie să fie vinul?
Stiri Botosani Friday, 5 July 2013 ActualitateProbabil vi se întâmplă destul de des, când mergeți la restaurant, să vă întrebați de ce insistă unii ospătari să ignore câteva reguli simple de servire a vinului și să constatați pe propria piele că temperatura la care vă este oferită licoarea îi influențează gustul în mod decisiv. Toată lumea ar trebui să știe că vinurile albe vor fi servite reci, iar cele roșii la o temperatură moderată (în jur de 16 grade). Este o regulă de bun simț, iar dacă ospătarul nu o știe înseamnă că stabilimentul care l-a angajat trebuie evitat. Însă regula aceasta are, la rândul ei, tot felul de amendamente care merită precizate. Pentru că se întâmplă la fel de des să bem vinul alb prea rece și cel roșu prea cald
1. Șampania sau vinurile spumante trebuie răcite bine de tot. Mai exact, tempertatura lor n-ar trebui să depășească 8 grade. Ele trebuie puse la frigider cu o oră-două înainte de a fi servite sau ținute măcar 20 de minute într-o frapieră cu apă rece și gheață din belșug. Dacă e o șampanie vintage, însă, e bine să nu fie prea rece, ca să-i puteți savura buchetul.
2. Vinurile albe seci care sunt fresh și nu atât de aromate, precum Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Zinfandel trebuie răcite măcar o oră și jumătate, însă cele maturate sau cele puternic aromate precum Chardonnay trebuie scoase din frigider cu un sfert de oră înainte ca să poți să le apreciezi pe deplin. Temperatura optimă pentru aceste vinuri albe trebuie să fie undeva între 8 și 12 grade. Vinurile dulci, de desert, au nevoie și ele tot de o oră și mai bine în frigider, mai puțin așa zisele vinuri fortifiate, precum porto sau sherry care sunt mai gustoase la o temperatură moderată.
3. Aproape toate vinurile roșii trebuie să fie degustate la o temperatură moderată. Deci nu la temperatura camerei (asta daca nu cumva locuiți într-un beci sau într-un castel din Scoția). În funcție de corpul și de buchetul vinului, temperatura unui vin roșu poate porni de la 12 grade vara și nu ar trebui să fie mai mare de 20 de grade.
Dacă nu aveți un mijloc de a păstra vinurile roșii la această temperatură (într-o pivniță sau într-un răcitor special) cel mai bine este să-l lăsați la frigider 15 minute înainte de a-l servi. Daca aveți ambiții de colecționar ceea ce trebuie să știți este că vinul trebuie păstrat pe cât posibil într-un loc umbros, răcoros (10-16 grade), cu umiditate moderată.
Temperaturi pentru pentru principalele soiuri de vin
Vinuri spumante dulci-5 gr
Spumant alb-6 gr
Eiswein, Vouvray-7 gr
Pinot Gris, Sauternes-8 gr
Sauvignon Blanc-9 gr
Șampanie veche-10 gr
Chardonnay, Feteasca albă-11 gr
Rose, Riesling, Viognier-12 gr
Cotes du Rhone, Beaujolais-13gr
Chianti, Sangiovese, Barbera-14 gr
Bordeaux și Cabernet tinere-15 gr
Merlot, Zinfandel-16 gr
Porto, Syrah, Feteasca neagră-17 gr
Chianti Riserva, Barolo-18 gr
Pinot Noir-19 gr
Bordeaux Grand Cru-20 gr
Vinuri vechi rosii-21gr
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)
Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...
Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!
Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...
Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!
În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.43 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici