Focuri scăpate de sub control! Bărbat amendat de pompieri!

În ultimele 24 de ore, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină în 25 situaţii de urgenţă. Este vorba de şapte incendii, dintre care patru s-au produs la vegetaţia uscată, două alte intervenţii şi 16 intervenţii pentru acordarea primului ajutor medical.

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate/asistate 17 persoane. Totodată, au fost protejate de foc bunuri materiale în valoare de cca. 300.000 lei. În urma situaţiilor de urgenţă s-au înregistrat pagube materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei.
 
Focuri scăpate de sub control

 
La Stăuceni, Agafton (comuna Curteşti), Manoleşti Deal (comuna Mihai Eminescu) şi Buimăceni (comuna Albeşti) patru focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de cca. 6 ha. Intervenţia promptă a forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a prevenit extinderea flăcărilor la clădirile din apropiere.
         
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, a fost identificată şi sancţionată contravenţional persoana care a generat de incendiul de vegetaţie uscată produs pe raza localităţii Agafton. În cazul celorlalte trei incendii se continuă cercetările, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, pentru identificarea şi sancţionarea cetăţenilor care au generat evenimentele cu foc.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

ISU reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
-         obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
-         obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
-         informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
-         realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...