Focarul de mizerie din Parcul Eminescu, curăţat de Urban Serv! FOTO

Gunoaiele oraşului se văd mai bine prin ochii presei! Spaţiul din Parcul Mihai Eminescu, ce odată a găzduit discoteci în aer liber, a fost curăţat "aproape-bec" de lucrătorii societăţii Urban Serv, chiar dacă este proprietate privată şi chiar dacă gunoiul stătea bine-mersi acolo de luni de zile- cel puţin.

De altfel, primarul municipiului a atras atenţia că nu presa trebuie să depisteze astfel de situaţii, dat fiind că sunt instituţii abilitate care ar trebui să se ocupe cu asta. De unde zilele trecute nu era loc nici să-ţi pui piciorul fără teama de a te murdări, acum mizeriile de pe spaţiul verde din jurul clădirii şi din hale au fost degajate, încărcate în maşinile operatorului de salubritate şi cărate la groapa de gunoi. Marţi la prânz mai rămăsese cam o încărcătură de gunoi ce urma să fie ridicată din spaţiu.

"Este a treia sau a patra oară când facem curat în zona respectivă"

Directorul Urban Serv, Simion Drelciuc, susţine că societatea "a primit comandă" din partea Primăriei.


"Primăria Botoşani ne-a dat dispoziţie să facem curăţenie în zona respectivă, făcând şi un deviz de lucrări ce va fi finalizat astăzi sau mâine, îl voi prezenta Primăriei în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar primăria îl va transmite proprietarului terenului pentru a-i deconta lucrările în cauză. Legea spune că în situaţia în care se constată că sunt deşeuri, indiferent de natura lor şi de zonă, care ameninţă sănătatea populaţiei, se vor dispune măsurile de rigoare privind ridicarea cestor deşeuri, proprietarul- generatorul de deşeuri cum scrie la lege-, suportând contravaloarea serviciilor de salubrizare. De când terenul este în proprietate privată, este a treia sau a patra oară când facem curat în zona respectivă"
, explică Simion Drelciuc.

Ba mai mult, şi persoanele fără adăpost care săptămâna trecută erau aciuate prin camerele nu mai erau de găsit, fiind mutate în clădirea fostului centru de plasament Elena Doamna. Aici vor putea rămâne până la sfârşitul lunii februarie, atunci când căminul temporar se va închide.
















"Nu trebuie să vedem în presă ce se întâmplă"


Revenind însă la spaţiul din parc, ce aparţine societăţii aflate în insolvenţă Moldova Mall, primarul Ovidiu Portariuc susţine că "i-a certat" pe cei de la Poliţia Locală că nu au descoperit mai repede focarul de mizerie.

"Ei au compartiment de mediu, noi nu putem ajunge peste tot. Se descoperă tot felul de lucruri prin periferii, dar nu caută să vadă ce se întâmplă în mijlocul oraşului. Nu trebuie să vedem din presă, ei trebuie să fie primii care să vadă. Ei au tot dat amenzi, însă ar fi trebuit să şi urmărească ce se întâmplă", declară Ovidiu Portariuc.


Potrivit oficialului, valoarea lucrărilor efectuate în parcă se ridică la câteva mii de lei, nota de plată urmând să fie trimisă proprietarului terenului. Cât priveşte majorarea impozitului pe terenul lăsat vraişte de proprietar, aşa cum prevede Codul Fiscal, Ovidiu Portariuc afirmă că a propus în Consiliul Local o creştere a acestuia de 500% însă consilierii liberali au preferat varianta creşterii anuale treptate, urmând ca anul acesta proprietarul terenului din parc să plătească un impozit majorat cu 200%.


"Am dat exemplul clădirii fostului restaurant Armonia (care aparţine aceluiaşi proprietar, societatea Moldova Mall, deţinută de Dănuţ Prisecariu, n.r.), care dă undeva 1.400-1.500 de lei pe impozit, va da 4.500-5.000 de lei de anul ăsta. Eu aş fi mers pe varianta maximă, pentru a-i disciplina un pic pe proprietari, dar dacă aşa au preferat consilierii, să se meargă în trepte... Nu cred că le vom schimba noi comportamentul, dacă nu şi l-au schimbat până acum. Noi oricum intenţionăm să cumpărăm spaţiul respectiv, pentru a extinde Parcul Eminescu, spaţiul verde, cu căi de acces, bănci, tot ce trebuie", explică Ovidiu Portariuc.

Concluzionând, reluăm întrebarea: de ce abia acum?
Până acum nu a ajuns niciun oficial al municipiului prin Parc?
Nu a văzut nimeni focarul de infecţie la câţiva metri de frumosul loc de joacă al copiilor?

Şi dacă "umblăm pe sârmă" în privinţa proprietăţilor private pe care nu avem voie să le încălcăm, de ce acum s-a putut face ceva? În tot cazul, nu poate decât să ne bucure că materialele de presă sunt citite şi înţelese de autorităţile municipiului şi ale judeţului, ca atare ne putem angaja să descoperim şi alte lucruri, neplăcute ochiului sau raţiunii, pe care să le facem publice, astfel încât să stârnim reacţii. Dacă altfel nu funcţionează...

 




De la ce a pornit totul, citiţi aici:
Focar de infecţie în buricul târgului! "Au fost aplicate amenzi, dar degeaba!" FOTO

 

Spune-ne opinia ta