Flutur, despre situatia Centrului Istoric: "Riscam sa ajungem la un anumit tip de conflicte, daca nu chiar interetnice"

Primarul Catalin Flutur le-a cerut consilierilor locali sa vina cu propuneri clare, care sa fie in conformitate cu legislatia in vigoare, astfel incat sa se emita o Hotarare de Consiliu Local prin care sa se stabileasca exact ce se va intampla in Centrul Vechi. Edilul-sef al municipiului le-a atras insa atentia alesilor locali ca solutiile ce vor fi adoptate trebuie sa ii priveasca pe toti cei care au legatura cu Centrul Istoric.

"Prima interpelare apartine domnului Eram, inca de acum doua sedinte, si atunci a facut un apel la dumneavoastra, cei care gandesc intr-un alt fel organizarea Centrului Vechi sa vina cu un proiect de hotarare, este treaba dumneavoastra sa faceti si sa hotarati ce se va intampla cu fiecare locatie din orasul acesta. Un proiect de hotarare care sa respecte legislatia din Romania si care sa fie acceptat de majoritate. Cladirile din Centrul Istoric al municipiului Botosani dintotdeauna au avut o destinatie: la parter sa fie spatii comerciale sau birouri, dar la etaj intotdeauna au fost locuinte. Asta o stim cu totii. Domnul Vazdoaga stie cel mai bine, ca societatea pe care o conduce detine un spatiu in Centrul Vechi si banuiesc ca stie la fel de bine care erau incasarile la spatiul respectiv si acum un an si acum patru ani. Acolo trebuie sa tinem cont de un lucru, ca este o proprietate mixta, sunt foarte multi privati si spatii in proprietatea persoanei si este si o proprietate a Consiliului Local. Din punctul meu de vedere, este momentul sa ne punem cu totii mintea la contributie, daca gandim si altfel, sa scoatem o hotarare corecta si coerenta pentru Centrul Vechi, tinand cont de toti factorii care influenteaza activitatea si proprietatea din Centrul Vechi", a spus primarul Catalin Flutur.

In repetate randuri, au fost numeroase voci care au cerut ca romii sa nu fie mutati in locuintele recent renovate in Centrul Vechi. Vizavi de aceasta problema, edilul-sef al municipiului a spus ca si in trecut s-a incercat mutarea romilor in alta parte si cetatenii din zona respectiva s-au revoltat.

"Unde ii mutam? Asa, ca sa spunem simplu: luam si mutam oamenii din Centrul Vechi. Pai da, dar unde? Cred ca aici este problema esentiala. Dintre chiriasii din Centrul Vechi, peste 60% sunt romani. Ca tot spunea domnul Vazdoaga ca nu vrem sa facem o discriminare. Este o problema pe care trebuie sa o punem in aceasta ecuatie. Peste 60% sunt romani si ne trezim cu cateva sute de persoane care printr-o decizie a Consiliului Local trebuie sa ii ducem undeva si sa le explicam pentru ce le ducem. Iar mare parte din cei care au fost evacuati din Centrul Vechi in momentul de fata stau in niste depozite sau in niste spatii abandonate de langa Teatrul de Papusi, care nu au nici cea mai minima conditie de a locui acolo. Este o problema importanta pentru oras si va cer ajutorul sa scoatem o hotarare legala si care sa ia in calcul toate aceste aspecte. Discutia a fost: iesiti din spatiu sa-l renovam si cand terminam, va intoarceti. Sunt doua probleme distincte ce se intampla sus in casa, daca distruge sau nu, si ce se intampla jos in strada. In momentul in care am incercat sa mutam niste cetateni din Centrul Vechi in zona Onicescu, unde aveam noi spatii, am avut o revolta a cetatenilor din zona si a scris presa la vremea aceea. Si am blocat si nu am mai facut. Una din rezolvari este zona Cismea unde avem blocuri pentru tineri, la ANL, unde avem familii cu copii si pe principiul pe care mergem o sa ii luam din Centrul Vechi si o sa ii ducem acolo. Cei din zona ce vor spune? Este un risc foarte mare pe care ni-l asumam daca hotararea nu este corecta si bine gandita. Si nu vor fi bine primiti, din cate se observa, nicaieri, dar undeva trebuie dusi. Riscam pe o hotarare de a noastra, probabil luata intr-un anume fel, sa ajungem la un anumit tip de conflicte, daca nu chiar interetnice, si vad ca e chiar la moda pentru ca problema romilor este folosita cu precadere  in Europa, peste tot sunt alageri", a adaugat edilul-sef al municipiului.

Primarul Catalin Flutur le-a mai spus consilierilor locali si ca, "daca noi, prin hotararea noastra, vom ajunge sa creem o problema de genul acesta in Botosani, atunci raspunderea va fi numai a noastra. Eu nu spun ca nu imi asum raspunderea, eu incerc sa explic de fiecare data ca trebuie sa luam o hotarare inteleapta".


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, prima reacție după ce s-a înțeles cu Botoșani: „Acesta e cel mai mare dușman”

astăzi, 16:12

Grozavu vine la Botoșani în locul lui Liviu Ciobotariu, plecat de la echipă după a doua zi de cantonament. Leo a ajuns în Turcia pentru a semna cu echipa și pentru a prelua conducerea ...

Mesajul conducerii PSD Botoșani după ce primarul din Avrămeni a murit: „A fost un OM destoinic, un bun gospodar”

astăzi, 15:30

Ioan Bucatariu, primarul comunei Avrămeni, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de luni, 6 ianuarie. Doina Federovici, președintele Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Bot...

Doliu în județul Botoșani: Primarul unei comune a încetat din viață!

astăzi, 15:07

Ioan Bucatariu, primarul comunei Avrămeni, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de luni, 6 ianuarie. Vestea tristă a fost făcută chiar de băiatul acestuia. Primarul din Avrămeni a ...