Florile galbene ale primaverii - cum iti ajuta ele sanatatea

Florile galbene ale primaverii - cum iti ajuta ele sanatatea
De-a lungul timpului, culorii galbene i s-au atribuit diferite semnificatii, unele magulitoare, altele mai putin placute. Sunt insa persoane pentru care culoarea galbena inseamna viata, lumina, bogatie, optimism, iubire dar, mai ales, sanatate.

Cand privesti o intidere de pamant presarata cu flori galbene de camp cum sunt galbenelele, sanzienele, florile de sunatoare, arnica, podbalul, papadia sau rostopasca, iti vine sa crezi ca insusi Soarele si-a trimis pe Pamant cate un strop din trupu-i fierbinte ca sa aline si sa fie de leac omului care sufera.

Podbalul, numit popular si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, gusa-gainii, limba-vecinei, creste pe soluri umede, argiloase, pe povarnisuri plesuve si ogoare paraginite. Florile galbene de podbal apar din pamant primavara devreme, ca hrana pentru albine, cu mult timp inaintea frunzelor.

Inca din antichitate, invatatii timpului au evidentiat calitatile terapeutice ale plantei care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane n-au facut decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani despre podbal.

Papadia, buruiana aceea obraznica pe care o vezi peste tot, este un remediu excelent in bolile de ficat, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioada de convalescenta. Infuzia de papadie are actiune diuretica, ajutand in felul la eliminarea toxinelor din organism si indirect, la tratarea multor boli de piele, a gutei, reumatismului, aterosclerozei si varicelor.

Cine vrea sa-si curate organismul de toxine sa aiba incredere in papadie, care este la indemana noastra, a tuturor, si o putem folosi sub forma de infuzie ori decoct, iar primavara, cat frunza este inca tanara si frageda, sub forma de salata.

Galbenelele sunt recunoscute pentru tratarea bolilor de stomac si ficat, dar si pentru cicatrizarea ranilor, avand un puternic efect antiseptic si antiinflamator. Florile de galbenele se folosesc sub forma de infuzie, tinctura, alifie. In gastrite hiperacide, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, inflamatii ale colonului, boli de ficat se recomanda cate doua cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Daca te doare gatul, tusesti si te mai doare si in piept, fa o infuzie mai concentrata din galbenele, lasa cana acoperita pana cand ceaiul ajunge la temperatura corpului, strecoara si adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar. Amesteca bine si fa gargara. Inghite, de fiecare data, ultima gura de ceai cu care faci gargara. Te vei simti mult mai bine si vei scapa curand de aceste neplaceri.

Florile de leac, indiferent de culoare, se gasesc peste tot pe unde iesi in weekend sau vei merge in concediu. Daca-ti apar in cale, nu le ocoli. Opreste-te si culege-le daca locul este curat, departe de oras si nu sunt caini prin preajma.

Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
144

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
523

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
213

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...