Florile galbene ale primaverii - cum iti ajuta ele sanatatea

De-a lungul timpului, culorii galbene i s-au atribuit diferite semnificatii, unele magulitoare, altele mai putin placute. Sunt insa persoane pentru care culoarea galbena inseamna viata, lumina, bogatie, optimism, iubire dar, mai ales, sanatate.

Cand privesti o intidere de pamant presarata cu flori galbene de camp cum sunt galbenelele, sanzienele, florile de sunatoare, arnica, podbalul, papadia sau rostopasca, iti vine sa crezi ca insusi Soarele si-a trimis pe Pamant cate un strop din trupu-i fierbinte ca sa aline si sa fie de leac omului care sufera.

Podbalul, numit popular si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, gusa-gainii, limba-vecinei, creste pe soluri umede, argiloase, pe povarnisuri plesuve si ogoare paraginite. Florile galbene de podbal apar din pamant primavara devreme, ca hrana pentru albine, cu mult timp inaintea frunzelor.

Inca din antichitate, invatatii timpului au evidentiat calitatile terapeutice ale plantei care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane n-au facut decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani despre podbal.

Papadia, buruiana aceea obraznica pe care o vezi peste tot, este un remediu excelent in bolile de ficat, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioada de convalescenta. Infuzia de papadie are actiune diuretica, ajutand in felul la eliminarea toxinelor din organism si indirect, la tratarea multor boli de piele, a gutei, reumatismului, aterosclerozei si varicelor.

Cine vrea sa-si curate organismul de toxine sa aiba incredere in papadie, care este la indemana noastra, a tuturor, si o putem folosi sub forma de infuzie ori decoct, iar primavara, cat frunza este inca tanara si frageda, sub forma de salata.

Galbenelele sunt recunoscute pentru tratarea bolilor de stomac si ficat, dar si pentru cicatrizarea ranilor, avand un puternic efect antiseptic si antiinflamator. Florile de galbenele se folosesc sub forma de infuzie, tinctura, alifie. In gastrite hiperacide, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, inflamatii ale colonului, boli de ficat se recomanda cate doua cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Daca te doare gatul, tusesti si te mai doare si in piept, fa o infuzie mai concentrata din galbenele, lasa cana acoperita pana cand ceaiul ajunge la temperatura corpului, strecoara si adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar. Amesteca bine si fa gargara. Inghite, de fiecare data, ultima gura de ceai cu care faci gargara. Te vei simti mult mai bine si vei scapa curand de aceste neplaceri.

Florile de leac, indiferent de culoare, se gasesc peste tot pe unde iesi in weekend sau vei merge in concediu. Daca-ti apar in cale, nu le ocoli. Opreste-te si culege-le daca locul este curat, departe de oras si nu sunt caini prin preajma.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

45 de permise de conducere reținute într-o zi, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere!

astăzi, 09:00

Vineri, 11 iulie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a acciden...

Contrabandă la frontieră cu rochii și accesorii de lux din Ucraina! (Foto)

astăzi, 08:17

Polițiști de frontieră botoșăneni au descoperit într-un autoturism, în urma unui control efectuat în trafic, mai multe rochii de mireasă precum și accesorii pentru care conduc...

Calendar ortodox, 12 iulie: Creștinii o cinstesc astăzi pe Sfânta Veronica

astăzi, 08:00

Veronica este un nume compus din doua cuvinte, unul de origine latina ("vera", adica "adevarat") si altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "c...