Florile, culorile şi sănătatea. Câteva sfaturi de urmat atunci când oferim flori

Mulţi dintre semenii noştri îngrijesc cu dragoste sute de specii floricole în parcuri, grădini, balcoane şi interioare pentru a-şi face şi a ne face viaţa mai frumoasă. Prin rafinamentul liniilor, infinita varietate a formelor, extravaganţa culorilor şi subtilitatea parfumurilor, florile reprezintă expresia creaţiilor perfecte cu care Dumnezeu a împodobit natura.

Avem datoria să iubim florile, aşa cum şi ele ne iubesc pe noi, fără să ne ceară nimic în schimb. Îngrijindu-le cu căldură sufletească, chiar cu o vorbă caldă, acestea simt gesturile de prietenie şi de ocrotire şi ne răsplătesc prin efectele benefice asupra a tot ceea ce înseamnă sănătate psihică şi chiar fizică.

Când suntem stăpâniţi de un sentiment de tristeţe, depresie sau deznădejde, vom găsi, în culorile şi în parfumul florilor, ajutorul de a reveni la bucurie, optimism şi speranţă în mult bine. Energia înmagazinată în petalele colorate ne este transmisă direct, dându-ne forţa de a învinge stările de stres, necazurile şi chiar unele boli cronice.

Cu mult timp în urmă, în epoca victoriană a Angliei, florile aveau o semnificaţie distinctă, considerându-se că fiecare specie transmitea o informaţie clară despre sentimentele celui care le oferea faţă de persoana ce le primea. Era metoda directă de comunicare între oameni, folosind florile pentru a exprima cuvintele care uneori erau mai greu de pronunţat. În rândurile care urmează, încercăm să lăsăm florile să-şi prezinte personalitatea printr-o anumită semnificaţie.

Simbolistica florilor

Să începem cu trandafirii, florile folosite cel mai frecvent în transmiterea unor declaraţii nevorbite. Trandafirul roşu simbolizează dragostea arzătoare şi gânduri admirative pentru frumuseţe, respect, curaj şi înclinaţie spre romantism. Ţinut în vaza din încăpere are rol puternic energizant.

Trandafirul alb semnifică puritate, inocenţă, eleganţă, aprecierea frumuseţii şi perfecţiunii, umilinţă, tăcere sau complicitate. Bobocii galbeni declară iubirea, iar buchetul de trandafiri înfloriţi arată gratitudinea, respectul şi consideraţia deosebită.

Busuiocul transmite urări de noroc şi sănătate şi este un excelent panaceu în tratarea multor boli (respiratorii, digestive, cardiovasculare, nervoase, renale şi dermatice).

Begonia simbolizează grija faţă de persoana iubită şi dorinţa de a o ajuta şi apăra.

Azaleele au fost simbolul chinezesc al feminităţii şi arată o pasiune fragilă care poartă de grija cuiva.

Feriga cu frunze lungi simbolizează sinceritate şi loialitate. Irisul (stânjenelul) în diferite culori (violet, albastru, roz, galben) transmite mesajul de speranţă spre mai bine, înţelepciune şi credinţă; măreşte încrederea în propria persoană.

Narcisa - floarea copilăriei şi a adolescenţei, este un vestitor al primăverii, cu mesaj de veselie, sinceritate şi prietenie.

Culorile ne pot influenţa starea de spirit

Diversitatea coloristică a naturii înconjurătoare, a spaţiilor de locuit şi de odihnă, a vestimentaţiei prezintă o influenţă deosebită asupra dispoziţiei cotidiene şi asupra comportamentului uman, de cele mai multe ori fără a ne da seama. Culorile au efecte importante asupra stării noastre de spirit, cu diferenţieri de la un individ la altul, fiecare nuanţă purtând mesaje ascunse. În amenajarea locuinţei şi în alegerea îmbrăcămintei, se poate crea o armonie numai prin folosirea echilibrată a culorilor.

Albul simbolizează puritatea, curăţenia fizică şi sufletească, nevinovăţia, frumuseţea dar şi eleganţa, strălucirea, rafinamentul şi perfecţiunea. Este culoarea care semnifică o minte fără griji. Folosirea culorii albe într-o încăpere atrage energiile pozitive, dă luminozitate şi pune în valoare detaliul.

Roşul este cea mai puternică şi mai importantă culoare din toată gama coloristică. Este o culoare incitantă, dinamică şi temperamentală, aduce un aport de energie şi de vitalitate. Culoarea roşie-închis emană seriozitate şi destoinicie pe când culoarea roşie-deschis crează multă voinţă şi dorinţă de independenţă.

Rozul este culoarea tandreţei, a prospeţimii şi a adolescenţei. Un buchet de flori de culoare roz exprimă sentimente de sinceră prietenie faţă de cineva, gânduri bune, şi răscoleşte amintiri din copilăria comună. Invitaţia la un picnic se face, corect, cu un buchet roz.

Galbenul este o culoare caldă, veselă, luminoasă, cu efecte strălucitoare. Evocă lumina soarelui şi armonia, fiind simbolul unei vieţi fericite, a optimismului, a măreţiei şi splendorii. Ca decor ambiant, se foloseşte în camere de studiu, birouri şi alte spaţii cu activităţi creative. Galbenul stimulează creierul, limpezeşte mintea, măreşte capacitatea de atenţie şi ajută la luarea unor decizii corecte şi rapide.

Portocaliul are efect benefic asupra funcţiilor digestive

Portocaliul este culoarea favorabilă comunicării dintre oameni şi stimulării activităţii mentale, portocaliul este folosit în încăperi de întâlniri de afaceri, săli de clasă şi de lectură, tribunale, biserici. Pentru sănătatea omului, întăreşte sistemul imunitar şi plămânii care suferă în timpul alergiilor de primăvară. Are efect benefic asupra funcţiilor aparatului digestiv.

Verdele este culoarea naturii fragede de primăvară. Simbolizează tinereţea, renaşterea, bogăţia, speranţa, fericirea, pacea din sufletele celor buni. Se potriveşte în camerele de odihnă şi de relaxare, întrucât oferă sentimente de linişte şi armonie, elimină tensiunile şi anxietatea. Are influenţă benefică asupra sistemului nervos, ajută la respiraţia mai profundă, reduce reacţiile de stres şi relaxează inima. Verdele-închis dă senzaţia neplăcută de frig şi răceală la oase, iar verdele-gălbui este o culoare respingătoare.

Albastrul reglează tiroida şi metabolismul

Albastrul este culoarea cerului şi a apei. Prin asociere cu orizontul, simbolizează infinitul, nemărginirea, depărtarea dar şi tristeţea. Exprimă seriozitate, statornicie, adevăr, responsabilitate, siguranţă dar şi o mare suferinţă, cu regretul despărţirii. Culoarea albastră-deschis se potriveşte într-o cameră de meditaţie şi în camera de baie, inclusiv piscine, întrucât se asociază cu apa. Are rol important pentru sănătate, deoarece stimulează producerea de melatonină, un hormon al relaxării şi al somnului profund. De asemenea, stimulează tiroida şi reglează metabolismul.

Movul (albastru-violet) este culoarea preferată a femeilor mondene care doresc să poarte puţin mov“. Sugerează eleganţă, graţie şi rafinament. Un buchet magic din flori de culoare mov transmite un mesaj de admiraţie pentru frumuseţea feminină. În problemele de sănătate stimulează glandele cu rol în reglarea somnului şi a unei stări de indiferenţă. Contribuie la îndepărtarea sentimentelor de frică şi de inhibare.

Negrul este culoarea nopţii şi simbolizează durerea şi doliul. Se poartă în vestimentaţia de gală, la evenimente preponderent nocturne. În doze moderate se foloseşte în mobila din sufragerie, salon, hol şi baie.

Auriul este o culoare pozitivă şi optimistă, cu aleasă distincţie, demnitate, onoare şi faimă. În vestimentaţie şi decoraţiuni, se poate combina cu roşu pentru a aduce noroc, succese în acţiuni şi bunăstare.

Câteva sfaturi de urmat atunci când oferim flori

Este bine cunoscut că florile au semnificaţii bine definite pentru diferite evenimente din viaţa unei persoane sau a unei familii, începând cu data naşterii, a zilei primei întâlniri, a cunoaşterii anumitor persoane, a căsătoriei (de argint, aur şi platină) şi pentru alte momente importante. De fiecare dată, o floare, un buchet sau un aranjament floral au roluri esenţiale.

Iată câteva sfaturi de urmat:

- pe cât posibil să se ţină seamă de limbajul florilor şi de semnificaţia culorilor în relaţie cu personalitatea primitoare;
- se înmânează numai flori proaspete, nu uscate sau artificiale;
- în momentul oferirii florilor, este necesară o doză de spontanietate fără a aştepta situaţii speciale;
- aceleiaşi persoane i se vor oferi flori diferite, fără a se repeta la toate întâlnirile şi ocaziile create;
- datorită multitudinii de culori, forme şi parfumuri, florile trezesc interesul persoanelor cu sensibilitate deosebită, indiferent dacă sunt oferite sub formă de buchete sau de aranjamente florale;
- pentru reuşita intenţiei şi a gestului, este necesară consultarea unui cunoscător, atât la pregătirea buchetelor, cât şi a aranjamentelor florale;
- trebuie ţinut seama de faptul că, în cazul când florile înmânate corespund, pe deplin, cu preferinţele persoanei primitoare, momentul acordării va fi păstrat, cu drag, mult timp în amintire.


Prof. Univ. Constantin Milică

* Constantin I. Milică este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi. Este specializat în fitoterapie şi tratează anual sute de persoane din toate colţurile ţării, prescriind pentru orice boală preparate complexe din plante pe care cel mai adesea le ignorăm. A salvat oameni cărora nu li se mai dădeau şanse de supravieţuire, preparatele fiind realizate în laborator, după metode ştiinţifice şi după atenta analiză a fiecărei afecţiuni în parte

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

astăzi, 19:45

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

astăzi, 19:10

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

astăzi, 18:30

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...