Fiscul poate stabili din oficiu cat CAS platesc persoanele fizice. Afla in ce situatie!

Fiscul poate stabili din oficiu cat CAS platesc persoanele fizice. Afla in ce situatie!
Fiscul are dreptul sa estimeze baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente. Prevederea se aplica deja de la 1 februarie.

OG nr. 8/2013, actul normativ care a modificat atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala, a stabilit noi reguli privind stabilirea bazei lunare de calcul a contributiilor la pensii datorate de persoanele fizice.
 
Potrivit noilor reglementari, aplicabile de la inceputul lunii februarie, ANAF are dreptul sa estimeze baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice care nu isi depun declaratiile privind venitul asigurat la sistemul public (declaratia 600).
 
Prevederea se aplica pentru:
 • intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale,
 • membrii intreprinderii familiale,
 • persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice,
 • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere
 • persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
 
Confom articolului 67 din Codul de procedura fiscala, in forma modificata de OG nr. 8/2013, baza lunara de calcul a CAS va fi stabilita la nivelul minim prevazut de Codul Fiscal. Mai exact, este vorba de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
Va reamintim ca de la inceputul acestei saptamani, castigul salarial mediu brut a fost majorat  cu peste 100 de lei pana la valoarea de 2.223 lei.
 
Odata cu majorarea castigului salarial mediu la 2.223 lei, venitul declarat la pensii va fi de minim 778 de lei. Acest lucru inseamna ca toate persoanele fizice care ar fi trebuit sa depuna declaratia 600 pentru a-si declara venitul asigurat la pensii, insa nu au facut-o, vor plati obligatoriu CAS in valoare de 244 lei.
 
Cand nu trebuie sa achiti CAS ca persoana fizica
 
Oricare dintre persoanele fizice care sunt obligate sa se asigure in sistemul public de pensii nu mai trebuie sa achite CAS daca se incadreaza intr-una din urmatoarele situatii:
 • Realizeaza un venit net anual, raportat la cele 12 luni ale anului, sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (778 lei)
 • Sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
 • Beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
 • Sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii.
 
In plus, o persoana nu mai este obligata sa plateasca o contributie la pensii nici daca si-a pierdut calitatea care ii impunea aceasta plata (nu mai este PFA, nu mai realizeaza venituri din profesii libere, etc.)
 
Pentru a nu mai achita CAS, persoanele fizice aflate in oricare dintre situatiile anterioare, trebuie sa depuna la organul fiscal de domiciliu cererea de incetare a a obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale, adica formularul 601, impreuna cu o serie de documente justificative in functie de caz (copie de pe certificatul de radiere, copie dupa CIM, adeverinta de somaj, decizia de pensionare, etc.).
 
Reguli noi si la verificarea fiscala a persoanelor fizice
 
Va reamintim ca, de la 1 februarie, si reglementarile privind verificarea fiscala a persoanelor fizice au fost modificate.
 
Astfel, conform noilor reguli, persoanele fizice supuse verificarii fiscale vor trebui sa depuna, daca li se solicita, o declaratie de patrimoniu si de venituri la organele fiscale. Contribuabilii care nu depun noul formular obligatoriu risca o amenda de cel putin 10.000 de lei.
 
De asemenea, Codul de procedura fiscala precizeaza ca  verificarea se desfasoara la sediul organului fiscal sau, la cererea persoanei supuse verificarii, la domiciliul sau sau la domiciliul/sediul persoanei care ii acorda asistenta de specialitate sau juridica.
 
In plus, conform noilor reguli introduse in Codul de procedura fiscala de la 1 februarie, verificarea fiscala nu poate dura mai mult de 6 luni. Singura exceptie de la aceasta prevedere este cazul in care, in cadrul verificarii fiscale, sunt necesare si informatii din strainatate. In aceasta situatie, durata verificarilor poate ajunge la maxim 12 luni.
 
Citeste mai mult: avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
46

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
163

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
81

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...