Fiscul face controale la banci comerciale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca face controale la banci comerciale si ca, desi la acest moment nu pot fi date detalii, au fost gasite multe nereguli.

"Suntem in analiza in momentul de fata in domeniul bancar si avem controale in curs. Nu pot sa va dezvalui care este astazi stadiul si ce se intampla acolo, dar va spun ca sunt consecinte majore si am identificat multe. Pot sa va dau un exemplu. Va dau un exemplu cu portofoliile de credite care se vand. Bancile au venit cu ideea ca pentru a putea valorifica un credit care este neperformant trebuie sa il puna intr-un pachet cu credite performante, astfel incat sa creeze un pachet cat mai atractiv pentru un eventual investitor.

S-au vandut, astfel, pachete de credite de 100 milioane de euro, deci o suma facila pe tranzactiile care se realizeaza, la randamente de 5-7%. Au vandut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferenta de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuiala deductibila. Au fost pierderi, asta inseamna ca si-a diminuat profitul", a declarat a vineri directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionut Misa, intr-o conferinta.
Potrivit acestuia, compania careia i-a fost vandut portofoliul de credite era o filiala a bancii si avea birourile in offshore.

"Compania catre care a vandut era o companie filiala. Practic, banca era actionar 100% in acea companie, care avea birourile intr-un offshore. Sunt situatii in care este demonstrat ca creditul respectiv a fost utilizat intr-un circuit fraudulos si, mai mult decat atat, nu au respectat normele proprii ale bancii care l-a acordat. Deci, banca a dat un credit in contradictie cu normele proprii si, mai mult decat atat, se demonstreaza in instanta prin hotarare definitiva ca a intrat intr-un circuit evazionist.
Cu toate acestea, faptul ca nu si-a recuperat acel credit, cheltuiala generata cu creditul se considera cheltuiala deductibila. Inca o data, se scade din (impozitul - n. r.) pe profitul pe care trebuie sa il plateasca in Romania.

Nu putem sa facem nimic. Daca legislativ nu se fac pasi importanti in acest sens, suntem expusi total in fata unor companii care beneficiaza de o experienta capitalista mult mai mare decat a noastra, care beneficiaza de firme de consultanta si de contabili foarte buni, care stiu sa speculeze legislatia foarte bine, stiu sa realizeze artificii fiscale greu de identificat, stiu sa realizeze circuite financiare greu de stopat. Trebuie sa ne pregatim daca vrem sa stopam toate aceste lucruri si sa le contracaram", a atras atentia seful Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, din ANAF.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...