Persoanele juridice, dar si cele fizice ar putea fi identificate in Registrul Comertului printr-un nou cod. Mai exact, acestea ar putea avea in plus, pe langa numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, si un identificator unic la nivel european (EUID). Pe baza noului cod, contribuabilii vor fi identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmeaza sa faca parte si Registrul Comertului din Romania. Dispozitiile sunt cuprinse intr-un proiect de lege inregistrat recent la Senat.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost inregistrat recent la Senat (prima camera sesizata), dupa ce a fost aprobat in ianuarie de Guvern si lansat in dezbatere publica in iulie 2014 de Ministerul Justitiei.
Documentul stabileste ca registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele ar putea primi un nou cod de identificare, mai exact, identificatorul unic la nivel european (EUID).
"Pentru identificare, inclusiv comunicarea dintre registrele comertului din statele membre prin sistemul de interconectare, persoanele fizice si juridice inregistrate in registrul comertului vor avea si un identificator unic la nivel european EUID, care include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare", se mentioneaza in proiectul de lege.
Astfel, pe langa codurile deja existente pe care le au contribuabilii inregistrati in registrul comertului, respectiv numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, acestia ar putea avea si identificatorul unic la nivel european.
Identificatorul ar putea fi introdus ca element suplimentar de control al fluctuatiilor reale ale activitatii agentilor economici, masurile propuse permitand identificarea profesionistilor activi, inclusiv in comunicarea dintre registrele comertului din statele membre, se arata in expunerea de motive a proiectului.
La inmatriculare/inregistrare, solicitantilor urmeaza sa li se elibereze certificatul de inregistrare, continand numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor, precum si, dupa caz, identificatorul unic la nivel european EUID si alte date, stabilite prin ordin al ministrului justitiei, se mentioneaza in proiectul de lege.
Atentie! Daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament, promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial, atunci dispozitiile sale referitoare la identificatorul unic la nivel european EUID ar urma sa se aplice din 7 iulie 2017.
Ce informatii ar putea fi disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului?
Proiectul de lege aflat pe masa senatorilor prevede ca prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, ONRC urmeaza sa puna la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii inregistrati in registrul comertului.
De asemenea, urmatoarele informatii inregistrate in registrul comertului ar putea fi disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia:
-denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
-sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
-numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
-starea firmei.
Copiile in format electronic ale certificatelor de pe inregistrarile efectuate in registru si de pe actele prezentate, ale informatiilor despre datele inregistrate in registrul comertului, precum si ale certificatelor constatatoare ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat urmeaza sa fie puse la dispozitia publicului si prin sistemul de interconectare european, insa pe cheltuiala solicitantului, se mentioneaza in reglementarile aflate la Senat.
Nivelul de tarifare perceput pentru furnizarea de copii si/sau informatii prin sistemul de interconectare a registrelor comertului nu va depasi costurile administrative asociate.
Totodata, registrul comertului urmeaza sa fie alcatuit din mai multe registre:
-un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati, companii nationale si societati nationale, regii autonome, grupuri de interes economic, organizatii cooperatiste, societati europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevazute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
-un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati cooperative si societati cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
-un registru pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare in Romania.
In prezent, registrul comertului este alcatuit dintr-un registru pentru inregistrarea comerciantilor persoane fizice si asociatii familiale, un registru pentru inregistrarea societatilor cooperative si un altul pentru inregistrarea celorlalti comercianti persoane juridice.
Citeste mai departe, pe Avocatnet.ro
Firmele ar putea avea un nou cod unic de identificare. Masura a ajuns pe masa senatorilor
Stiri Botosani Thursday, 5 February 2015 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...
Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!
Wednesday, 13 November 2024
Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...
PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!
Wednesday, 13 November 2024
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...