Finalizare proiect pentru tinerii botoșăneni

Vineri, 28 octombrie, ora 11.00, la Colegiul Național “A.T. LAURIAN are loc prezentarea finală și închiderea proiectului: Gospodăria tradițională – model de alimentație sănătoasă în județul Botoșani realizat de ASOCIAȚIA DE TINERET “2010 EUROPA în parteneriat cu Consiliul Județean Botoșani, Colegiul Național “A.T. Laurian, Asociația Comitetelor de Părinți din Colegiul Laurian, Chambre D`Agriculture Cher, Franța, Asociația Consumatorilor Europeni din România, S.C. Ecoland Production SRL și Camera Agricolă Județeană Botoșani.

Proiectul și-a propus promovarea alimentației sănătoase în rândul tinerilor și comunității botoșănene valorificând potențialul gospodăriilor din județul Botoșani. În trecut, produsele gospodăriilor tradiționale asigurau o alimentație bogată, culturile nu erau stimulate sau forțate în creștere și nici nu se utilizau conservanți, emulgatori etc. iar rata obezității - o boală modernă - era scăzută. Tinerii zilelor noastre sunt mai degrabă atrași de etichete, reclame, culori și dau mai puțină importanță selecției produselor alimentare care să le asigure necesarul zilnic. De aceea, obiectivele proiectului au vizat conștientizarea necesității de implicare a tinerilor în promovarea alimentației sănătoase în cadrul comunității, creșterea gradului de informare în domeniul protecției consumatorilor, promovarea consumului de produse bio, cunoașterea modului de viață în gospodăria tradițională botoșăneană alături de comparația cu alte modele europene.

Perioada de implementare, iunie – octombrie 2016, a dat posibilitatea desfășurării a 10 activități diverse, incluzând Școala de vară din Colegiul Laurian, aflată la ediția a VI, a cu teme ca Modern și tradițional în alimentația tinerilor, Sunt informat, sunt educat, Cumpăr responsabil, mănânc sănătos, Sunt master chef în școala mea. Au fost realizate prezentări de către medici nutriționiști, dezbateri, discuții cu reprezentați ai ACER iar tinerii au învățat să analizeze etichete de produse, să calculeze caloriile zilnice necesare, să asocieze corect alimentele, au selectat și cumpărat produse bio cu care au pregătit o masă de prânz  la care au invitat părinți, profesori, colegi. De asemenea, au fost realizate postere, afișe și 500 de flyere, pentru informare și conștientizare, ultimele fiind distribuite botoșănenilor în cadrul proiectului.

Parteneriatul cu Camera de Agricultură din Bourges ne-a ajutat să descoperim asemănări și deosebiri între cele două regiuni – departamentul Cher și județul Botoșani. Acest lucru a fost facilitat în cadrul vizitelor de documentare desfășurate în luna august, în care au fost studiate gospodării tradiționale, produse bio, ferme (Havârna), ferme agricole bio pentru legume, capre, porci, oi (Bourges), moduri de alimentație sănătoasă, gospodării din alte zone ale țării și Europei (Slovenia, Franța), piețe alimentare cu produse bio (Maribor), produse ecologice (laptele), branduri de renume (muștarul de Dijon), culturi de lavandă (Provence, Curtești).

Proiectul Gospodăria tradițională – model de alimentație sănătoasă în județul Botoșania fost realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.

Coordonator proiect, profesor dr. Prăjinariu Mihaela
(P).