Filat îi cere lui Boc steagul lui Ştefan cel Mare

Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a scris lui Emil Boc, cerându-i permisiunea ca steagul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt să fie adus la Chişinău cu prilejul sărbătoririi, la 27 august, a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova, informează UNIMEDIA.

"Stimate Domnule Prim-ministru, în legătură cu aniversarea a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, solicit respectuos concursul Dumneavoastră pentru aducerea şi expunerea la Chişinău, la Muzeul Naţional de Arheologie şiIstorie, a steagului Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt", scrie şeful guvernului R. Moldova în scrisoarea adresată premierului Emil Boc.

Vlad Filat spune că "acest vestigiu istoric de unicat al gloriosului nostru voievod ar conferi o semnificaţie distinctă şi inedită manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea pe 27 august 2011 a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova şi a două decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Chişinău şi Bucureşti".

Recuperat de Regatul Român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917, steagul este o broderie bizantină din secolul al XV-lea şi a fost restaurat timp de şapte ani. Steagul a fost prezentat publicului din România, fiind expus din 6 iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renişă, şi-a exprimat speranţa că steagul lui Ştefan cel Mare va fi expus şi la Chişinău.

Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii - una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe - şi alta în limba greacă "Sfântul Gheorghe din Capadocia", care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.

Filat îl asigură pe Boc în scrisoare că "avînd în vedere valoarea inestimabilă a steagului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt", vor fi îndeplinite toate condiţiile tehnice şi de securitate pe care le comportă expunerea lui la Chişinău, iar instituţiile guvernamentale din domeniu îşi vor asuma în acest sens responsabilităţile de rigoare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Energie, entuziasm, talent: Oana Tăbultoc și Juniorii ne oferă noi surprize! (Foto, Video)

astăzi, 11:00

Muzica la vârsta copilăriei nu este doar o modalitate de a petrece timpul liber, ci mai ales o preocupare cu un impact profund asupra dezvoltării personalității artistice. Muzica devine un l...

Adio, triunghiuri reflectorizante din mașini! Ce dispozitiv devine obligatoriu în portbagajul conducătorilor auto!

astăzi, 10:20

Veste importantă pentru toţi şoferi. Apare o modificare importantă în Codul Rutier, începând cu 2026. Este vorba despre kit-ul obligatoriu pe care conducătorii autor trebuie să...

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Prezență record la urne!

astăzi, 09:30

Procesul de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025 a început joi seară, la ora României 22:00, odată cu deschiderea unicei secții de votare din Noua Zeelandă, de la ...