Filat îi cere lui Boc steagul lui Ştefan cel Mare

Filat îi cere lui Boc steagul lui Ştefan cel Mare
Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a scris lui Emil Boc, cerându-i permisiunea ca steagul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt să fie adus la Chişinău cu prilejul sărbătoririi, la 27 august, a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova, informează UNIMEDIA.

"Stimate Domnule Prim-ministru, în legătură cu aniversarea a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, solicit respectuos concursul Dumneavoastră pentru aducerea şi expunerea la Chişinău, la Muzeul Naţional de Arheologie şiIstorie, a steagului Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt", scrie şeful guvernului R. Moldova în scrisoarea adresată premierului Emil Boc.

Vlad Filat spune că "acest vestigiu istoric de unicat al gloriosului nostru voievod ar conferi o semnificaţie distinctă şi inedită manifestărilor oficiale prilejuite de sărbătorirea pe 27 august 2011 a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova şi a două decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Chişinău şi Bucureşti".

Recuperat de Regatul Român de la Mănăstirea Zografu, din Grecia, în 1917, steagul este o broderie bizantină din secolul al XV-lea şi a fost restaurat timp de şapte ani. Steagul a fost prezentat publicului din România, fiind expus din 6 iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Renişă, şi-a exprimat speranţa că steagul lui Ştefan cel Mare va fi expus şi la Chişinău.

Broderia îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe aşezat pe un tron, având tălpile sprijinite pe un balaur înaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate două inscripţii - una în limba slavonă cu o rugăciune a domnitorului Ştefan cel Mare către Sfântul Gheorghe - şi alta în limba greacă "Sfântul Gheorghe din Capadocia", care nu pomeneşte însă faptul că steagul ar fi fost dăruit de Ştefan cel Mare unei mănăstiri de la Athos, aşa cum se obişnuia în epocă.

Filat îl asigură pe Boc în scrisoare că "avînd în vedere valoarea inestimabilă a steagului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt", vor fi îndeplinite toate condiţiile tehnice şi de securitate pe care le comportă expunerea lui la Chişinău, iar instituţiile guvernamentale din domeniu îşi vor asuma în acest sens responsabilităţile de rigoare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
94

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
124

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
191

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...