Fii o gazda perfecta la cina!

Fii o gazda perfecta la cina!
Daca ai invitati la cina, indiferent ca sunt prieteni, membri ai familiei sau seful, meniul nu e totul: trebuie sa stii si sa organizezi corect masa. Iata care sunt regulile de aur pentru a te transforma in gazda perfecta!

Asaza invitatii la masa

Gazda este cea care hotaraste cine unde sta. Ideal ar fi sa plasezi un barbat intre doua femei. Daca exista o majoritate de barbati sau de femei, trebuie sa incerci totusi sa alternezi. Stapanul si stapana casei stau fata in fata, in capetele mesei, cu exceptia cazului in care exista un invitat de onoare, cand el se asaza vizavi de stapana casei. Cuplurile care sunt impreuna de mai putin de 1 an nu trebuie sa fie despartite la masa, celelalte pot fi!

Asezarea mesei perfecte 
 
Tacamurile:
- Tacamurile care vor fi primele folosite se asaza spre exterior.
- Cutitele se asaza la dreapta farfuriei, iar furculitele la stanga (cu dintii in sus).
- Tacamurile pentru desert sunt aduse odata cu acesta.

Paharele: adesea in numar de 3 (niciodata intoarse cu gura in jos)
- Un pahar pentru apa (cel mai mare), la stanga.
- Un pahar pentru vin, plasat la dreapta paharului cu apa.
- O cupa pentru sampanie, plasata la stanga paharului cu apa.

Servetelul: este asezat (pliat sau nu) in farfurie daca e masa de pranz si pliat in forma dreptunghiulara, la dreapta cutitelor, pentru cina.

Fii o gazda perfecta la cina!Asezarea la masa

La masa, invitatii vor sta cu spatele drept, fara sa se sprijine pe spatarele scaunelor.
  Incheieturile mainilor (nu coatele!) trebuie sa stea pe masa, de o parte si de alta a farfuriilor.
  Servetelul se va plia pe genunchi si nu se va atasa la gat!
  Nu incepem sa mancam pana ce doamna casei nu ne-a invitat, si doar dupa ce toti invitatii au sosit si au fost serviti.
  Niciun fel de mancare nu va fi refuzat. Cele mai putin apreciate se vor degusta cel putin.

In timpul mesei
Invitatii se ajuta unii pe altii cu farfuriile cu mancare, cu exceptia femeilor, care trebuie sa fie servite de barbati. Daca gazda propune ca invitatii sa mai serveasca, acestia pot refuza prima data, insa a doua oara e de dorit sa accepte propunerea, macar din politete !

Painea la masa

Painea nu se taie cu cutitul, ci se rupe cu mana. Se evita ducerea la gura a unor bucati prea mari de paine, pentru a nu trebui sa muscam din ele. E interzisa stergerea farfuriei cu painea. Aceasta are insa un rol mult mai important, si anume faptul ca serveste la impingerea alimentelor spre furculita (lucru interzis cu cutitul!).

Fii o gazda perfecta la cina!Evita piedicile

Pestele va fi taiat doar cu cutitul pentru peste sau cu furculita. Samburele de maslina se scoate pe buze, apoi se depune usor pe furculita si se asaza pe farfurie, in niciun caz nu se ia cu mana! Branza nu se ia cu furculita, ci se decupeaza in cubulete care se depun pe painea netartinata.

Din arta tacamurilor

Cutitul este adesea utilizat mai mult decat ar trebui! Astfel, salata nu se taie, ci doar se pliaza. Omletele, pateul si cartofii nu se taie cu cutitul, ci cu furculita.

Singurele alimente care pot fi mancate cu mainile sunt biscuitii, painea, strugurii si ciresele. Toate celelalte (inclusiv fructele, crustaceele si prajiturile) se consuma cu ajutorul tacamurilor!

De stiut:

E interzisa curatarea dintilor la masa. De altfel, gazdele nu trebuie sa puna pe masa scobitori!

casasigradina.ele.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
13

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
35

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
87

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...