Festivalul "Eugen Ionescu" Buzău - un nou succes pentru elevii Seminarului Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi

Festivalul "Eugen Ionescu" Buzău - un nou succes pentru elevii Seminarului Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi
În perioada 19-20 noiembrie 2016, trupele de teatru "Haris" ÅŸi "Les bijoux" de la Seminarul Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi au participat la cea de-a VIII -a ediÅ£ie a Festivalului de teatru bilingv "Eugen Ionescu". 

Evenimentul a avut loc în sala mare a Consiliului JudeÅ£ean Buzău ÅŸi a fost organizat de Colegiul NaÅ£ional "Mihai Eminescu" Buzău ÅŸi Centrul Cultural Francofon Buzău, având ca parteneri: Inspectoratul Åžcolar JudeÅ£ean Buzău, Consiliul JudeÅ£ean Buzău, Teatrul "George Ciprian" Buzău, Centrul JudeÅ£ean de Cultură ÅŸi Artă Buzău, Institutul Francez din BucureÅŸti, Valonia - Bruxelles, Liceul de Arte "Margareta Sterian" Buzău, Liceul Tehnologic "Costin NeniÅ£escu" Buzău.

La cele două secÅ£iuni ale concursului au participat 29 de trupe de teatru ÅŸcolar din Dorohoi, BotoÅŸani, Buzău, FocÅŸani, Vaslui, MediaÅŸ, PiteÅŸti, Alexandria, Piatra NeamÅ£, Craiova, TârgoviÅŸte, Brăila, Zimnicea, Slobozia. Marele Premiu al secÅ£iunii în limba română a fost obÅ£inut de trupa Haris“ de la Seminarul Teologic Liceal Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi, realizând, astfel, un nou succes.
Trupa "Haris", coordonată de prof. Cristina-Ionela Ignat, a impresionat juriul ÅŸi publicul spectator cu piesa "Nic-a lui Åžtefan", adaptare a memorabilei opere "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă. Această piesă s-a născut din dorinÅ£a de a contribui la îmbogăţirea spirituală a tinerilor. Curiozitatea, înÅ£elepciunea ÅŸi nerăbdarea lor dovedesc că, dincolo de timpul nerăbdător cu oamenii, încă mai avem nevoie de Creangă, pentru că humuleÅŸteanul nu înseamnă pentru noi doar subiect la examene, ci ÅŸi spiritualitate, cultură, talent, omenie, sensibilitate, adică... "poporul român", fărâma de dumnezeire din fiecare dintre noi.

De asemenea, elevul Cristian Tofan din clasa a XI-a A (profil Teologie pastorală) a obÅ£inut unul dintre cele trei premii speciale pentru interpretare, acordate în cadrul concursului. Totodată, elevii seminariÅŸti au participat ÅŸi la secÅ£iunea în limba franceză a acestui festival, trupa "Les bijoux", sub îndrumarea d-nei prof. Gianina Butescu, obÅ£inând MenÅ£iune cu piesa "LâAffaire Laferre". Piesa este o parodie asupra avarismului atât de bine cunoscut în literatura franceză care ne duce cu gândul la Honoré de Balzac ÅŸi care a contribuit  la dezvoltarea literaturii române.

La secÅ£iunea în limba franceză, judeÅ£ul BotoÅŸani s-a remarcat ÅŸi prin prestaÅ£ia trupelor "ElefanÅ£ii" ÅŸi "NorocoÅŸii" de la Colegiul NaÅ£ional "Mihai Eminescu" BotoÅŸani. Trupa "ElefanÅ£ii" de la gimnaziu, coordonată de d-nele prof. Daniela Pintilei ÅŸi prof. Violeta Zamfirescu, a obÅ£inut Premiul I cu piesa "Franceza în faÅ£a justiÅ£iei", iar eleva Pîjîn Mara-Elena a primit Premiul special pentru interpretare. Trupa "NorocoÅŸii", de la liceu, îndrumată de d-nele prof. Daniela Pintilei, prof. Andreea Suceveanu ÅŸi d-na coregraf Feraru Manuela, a obÅ£inut Premiul al II-lea cu spectacolul "Unde este fericirea?".

Elevii seminariÅŸti, însoÅ£iÅ£i de prof. Cristina-Ionela Ignat ÅŸi pr. prof. IonuÅ£ CreÅ£u, au trăit sentimente aparte ÅŸi au demonstrat că, într-o lume în care tehnologia a pus stăpânire pe aproape fiecare dintre noi, teatrul ne aduce împreună indiferent de culoare, religie sau tradiÅ£ie. Pe de altă parte, teatrul este un anestezic pentru durerea lumii moderne. Prof. Cristina-Ionela Ignat, Ziarul Lumina 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
16

PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
57

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
61

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...