Fermierii din România susţin că sectoarele carne, lapte, panificaţie, legume-fructe sunt afectate de lipsa pieţei de desfacere, în contextul în care importurile la preţuri mici sunt în creştere. Unul dintre efecte constă în reducerea preţurilor la poarta fermelor, trend care nu se regăseşte la rafturile magazinelor.
Din cauza secetei, este posibilă o majorare de preţ a produselor de panificaţie cu până la 25% în următoarea lună.
Fermierii organizaţi în mai multe Asociaţii şi Confederaţii atrag din nou atenţia asupra problemelor cu care se confruntă din cauza imposibilităţii de a-şi vinde marfa şi a reducerii preţurilor la poarta fermei în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ei cer Guvernului o serie amplă de măsuri care să vină în sprijinul relansării industriei care asigură 12% din PIB.
Astfel, potrivit sursei citate, sectoarele carne, lapte, panificaţie, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacităţi excedentare de producţie. Depozitele sunt şi ele plină, în timp ce piaţa este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia. Fermierii susţin că aproximativ 50% din producţie nu mai poate fi valorificată şi se congelează, scrie Economica.net