Fermele de familie au la dispozitie 50 de milioane euro. Depunerea proiectelor se poate face din iunie

Fermele de familie au la dispozitie 50 de milioane euro. Depunerea proiectelor se poate face din iunie
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca va deschide, la mijlocul lunii iunie, sesiunea de depunere de proiecte pentru dezvoltarea fermelor familiale, suma alocata acestei sesiuni fiind de 50 de milioane de euro.

"Propunerea pe care MADR o lanseaza va da sansa micilor ferme de familie care vor aplica in cadrul programului sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura. Fermele de familie pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea satului romanesc. Avem obligatia sa le oferim sansa de a creste si de a deveni competitive pe termen mediu si lung", a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de finantistii.ro.

 In cadrul sesiunii vor fi finantate aproximativ 1.000 ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 euro, din care pana la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin PNDR.

Ferma de familie este o ferma care produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatile din cadrul fermei sunt realizate, in principal, de catre membrii familiei. Dimensiunea economica a fermei de familie poate fi intre 2 - 50 UDE (Unitatea de dimensiune economica). Aceasta exprima dimensiunea unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei. Potrivit MADR, pot depune proiecte persoane fizice, cu conditia autorizarii inaintea semnarii contractului de finantare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale si alte tipuri de beneficiari eligibili in cadrul masurii 121.

Pentru a veni in sprijinul fermierilor interesati sa acceseze aceasta masura, MADR intentioneaza sa puna la dispozitia potentialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model si informatii documentate tehnic pentru ferme de legume in camp si in spatii protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de crestere si ingrasare porcine si ferme de gaini ouatoare. Pentru asigurarea cofinantarii, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitand astfel necesarul de cofinantare a proiectelor.

MADR are in vedere reducerea timpului de accesare a finantarii proiectelor fermelor de familie prin asigurarea, la o locatie unica, a consilierii si asistentei, atat pentru obtinerea sprijinului prin PNDR cat si a creditului. Punctajele de selectie pentru cele doua sectoare - vegetal si cresterea animalelor sunt postate pe site-urile MADR (www.madr.ro) si APDRP (www.apdrp.ro), in forma consultativa.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
11

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
346

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
376

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...