Fenomenul unic care a propulsat Romania in topul tarilor cu cea mai mare viteza de Internet
Stiri Botosani Friday, 6 February 2015 ActualitateViteza de Internet in Statele Unite este departe de a fi cea mai mare din lume. Multe state din Asia si Europa se bucura de o navigare mai rapida in mediul online decat americanii, iar in unele locuri acest serviciu este mult mai ieftin. Este si cazul Romaniei, comenteaza Motherboard.
"Insa in timp ce e usor de inteles de ce Japonia si Coreea de Sud se afla in frunte in topul vitezei de Internet, Romania este un caz aparte. Cum poate o tara care nu avea democratie pana in anii '90 sa intreaca SUA in acest domeniu? Se pare ca un fenomen unic este 'vinovatul' pentru situatia aparent inexplicabila", se arata in articol.
Viteza de conectare la Internet in SUA ajunge pana la maximum 48,8 megabytes pe secunda, ceea ce o plaseaza pe locul 17 in clasament, arata un raport al firmei Akamai. In unele zone rurale de pe teritoriul american ajunge chiar si sub 7,3 megabytes pe secunda.
Insa in Romania viteza de conectare la Internet e de maximum 58,7 megabytes pe secunda, fiind cea mai rapida din UE si a sasea a nivel mondial.
Dar lucrurile devin si mai interesante cand vine vorba de viteza de descarcare a datelor. NetIndex - un catalog online ce cuprinde date pe aceasta tema, adunate de compania Ookla - arata ca in SUA este de 28,9 megabytes pe secunda, in timp ce romanii se bucura de 60 megabytes pe secunda.
Cum a ajuns Romania sa "zboare" pe Net
Exista cateva motive pentru care viteza de Internet din Romania rivalizaza cu cea din Japonia sau Coreea de Sud si lasa in urma celelalte natiuni europene, precum si SUA.
Pentru inceput, in tara noastra e mai putina lume conectata la Internet fata de Statele Unite. In Romania, rata de penetrare este de doar 50% din populatie, potrivit Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), in timp ce in SUA este de 80%.
Astfel, e mult mai usor sa furnizezi o viteza foarte mare de Internet cand e vorba de mult mai putini utilizatori, in conditiile in care populatia Romaniei este de 19 milioane de locuitori, cat cea a statului Oregon.
Insa mai e vorba si de alti factori, iar pentru a-i afla, trebuie sa facem o mica calatorie in timp.
Cand cererea pentru Internet a inceput sa creasca in Romania, compania Romtelecom (pe care publicatia citata o compara cu AT&T, cel mai mare operator american de telefonie fixa) nu exista. Iar pentru a face fata cererii, antreprenorii cu spirit practic au creat retelele de cartier (local area networks - LAN), care acopereau doar clientii aflati pe o raza de cateva strazi.
La inceput, utilizatorii le foloseau pentru a putea partaja muzica pe care o descarcau sau pentru a se juca impreuna.
Dar proprietatii de astfel de retele au inceput sa obtina tot mai multi bani si tot mai multi clienti, asa ca au decis sa foloseasca LAN-urile ca o metoda pentru a vinde Internet de viteza mare intr-o anumita zona, instaland cabluri aeriene.
Iar aceasta practica a adus Netul de mare viteaza in foarte multe zone urbane ale Romaniei, arata sursa citata. Apoi au aparut marii furnizori de telecomunicatii, care au fost obligati sa ofere viteze comparabile cu ale retelelor de cartier pentru a atrage clienti.
Citeste materialul complet!
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...
Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!
Wednesday, 13 November 2024
Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...
PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!
Wednesday, 13 November 2024
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...