Fenomenul doi directori pe acelasi scaun: Boc, in pericol sa plateasca mii de functionari demisi politic!

Fenomenul doi directori pe acelasi scaun: Boc, in pericol sa plateasca mii de functionari demisi politic!
La loc comanda: directorii politici ai instituţiilor guvernamentale din teritoriu vor fi funcţionari publici, după ce predecesorii lor au fost demişi pentru că erau funcţionari publici

Nici Guvernul, nici ANFP nu explică ce se va întâmpla cu directorii demişi ilegal, care şi-au recâştigat posturile în instanţă sau sunt încă în proces cu Guvernul, beneficiind de o decizie favorabilă a Curţii Constituţionale

Mii de directori ai serviciilor deconcentrate, de la inspectori şcolari la inspectori fiscali sau sanitar-veterinari, demişi în aprilie 2009 de Guvernul Boc, vor continua să fie plătiţi din banii contribuabililor, dacă au acţionat în instanţă deciziile de demitere. Deocamdată, Guvernul încearcă, printr-o nouă propunere legislativă, să le conserve fotoliile directorilor de deconcentrate numiţi pe criterii politice, numiri infirmate de două ori de Curtea Constituţională.

Astfel, dacă proiectul guvernamental este avizat de Parlament, şefii serviciilor deconcentrate vor reveni la statutul de funcţionari publici şi îşi vor putea păstra funcţiile, temporar, în baza unui aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Măsura nu rezolvă problema găurilor în buget prin care continuă să se piardă bani din pricina existenţei a 2-3 oameni pe acelaşi post (cei demişi neconstituţional şi cei în funcţie).

ANFP: nu putem da relaţii, şefii deconcentratelor nu sunt încă funcţionari publici

Condiţiile de bază pe care vor trebui să le îndeplineacă şefii serviciilor deconcentrate, ca să-şi păstreze posturile, sunt minumum cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialite, urmând ca după şase luni să dea concurs pentru ocuparea definitivă a postului.

În schimb, persoanele care doresc să ocupe funcţii de conducere în cadrul serviciilor deconcentrate trebuie să primească iniţial un alt aviz de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), condiţionat tot de vechimea de minimum cinci ani în administraţie publică şi studiile de specialitate. Ulterior, va fi organizat un concurs, tot de ANFP, în baza căruia vor fi numiţi definitiv în funcţie.

Ce se va întâmpla, însă, cu cei demişi, care, după lege, ar trebui reinstalaţi în funcţii? La această întrebare nimeni nu pare dispus să dea un răspuns. Nici măcar ANFP. La întrebările Gândul, răspunsul ANFP a fost scurt: "În acest moment, persoanele de care ne întrebaţi nu sunt funcţionari publici. Prin urmare, ANFP nu vă poate da nicio informaţie pe acest subiect".

Pe de altă parte, interesul faţă de subiect al sindicatelor din administraţia publică locală este ca şi inexistent. "Nu ne interesează foarte mult acest subiect, care a fost abordat de fiecare sindicat local în mod diferit şi, ca atare, nu avem o privire de ansamblu a situaţiei. În unele locuri, sindicatul i-a sprijinit pe directorii demişi, în alte locuri nu", ne-a declarat Vasile Marica, preşedintele Sed Lex (Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor).

Zilele trec, banii se duc

Proiectul de lege aprobat de Guvern este menit să rezolve un vid legislativ care s-ar crea la data de 27 februarie. Atunci expiră termenul de 45 de zile dat de Curtea Constituţională pentru revenirea la legalitate, ceea ce ar însemna că toţi directorii deconcentratelor nu ar mai avea o bază legală pentru a-şi păstra funcţiile.

Cabinetul Boc este la mâna Parlamentului pentru a rezolva haosul din instituţiile publice. Asta, întrucât proiectul de reglementare a situaţiei de la deconcentrate nu poate fi promovat prin Ordonanţă de Urgenţă, tocmai pentru că şefii serviciilor respective vor reveni la statutul de funcţionari publici. Anul trecut, politizarea deconcentratelor s-a realizat prin anularea statutului de funcţionari publici pentru şefii serviciilor, care deveneau directori coordonatori ai instituţiilor respective, exercitându-şi mandatul în baza unui contract de management.

 


Sursa: Gandul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
6

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
40

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
38

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...