Fenomen ingrijorator: tot mai multi tineri fac atac cerebral - dupa cat timp si de ce cedeaza organismul

De la un an la altul, numarul tinerilor care sufera accidente vasculare cerebrale creste. Potrivit spcialistilor, una dintre explicatiile acestui fenomen ingrijorator este suprasolicitarea tinerilor care ajung sa aiba responsabilitati prea mari, prea devreme.

"Exista o escaladare a accidentului vascular la tineri, fie ca este ischemic, fie ca este hemoragic. Iar aceasta escaladare se potriveste cu faptul ca tinerii n-au rabdare. Vor totul. Acum. Repede! Exista niste etape in care organismul se adapteaza nu numai la o anumita profunzime a profesiunii, la o anumita calitate, la un anumit efort, ci mai ales la o anumita raspundere. Raspunderea incepe sa devina, ca sa zic asa, palpabila, de la o anumita varsta. Probabil dupa 40 de ani, la barbati", a declarat Prof. dr. Radu Mircea Gorgan, pentru Adevarul.

Renumitul doctor sustine ca presiunea asupra tinerilor intervine atunci cand apare un conflict intre ce cere societatea si ce si-ar dori de fapt un tanar.

"Nu ca nu iubesc tinerii, nu ca nu le apreciez calitatile. Tanarul are o imensa capacitate de efort. Ceea ce se uita este ca tineretea este o alta rasa, el simte altfel, vrea sa traiasca altfel. Are extraprofesional alte valori, alte dorinte. El nu vrea, de fapt, decat beneficiile postului, adica bani, faima si nu vrea sa stie ca 500 de oameni depind de el. Ca el nu vrea nici nevasta si copil, el vrea sa plece in drum spre mare cantand. Si din acest conflict apare stresul...", a mai spus medicul care l-a operat si pe jurnalistul Catalin Striblea care a suferit de un atac cerebral la 35 de ani.

Prof. dr. Radu Mircea Gorgan spune ca, de exemplu, dupa trei luni de alimentatie proasta, lipsa de somn, cafea si energizante, organismul unui tanar poate ceda.

"Desi tanarul e sanatos tun, pe el il doare capul, ameteste, are asa-numitele atacuri de panica. Omul intra in perioada de surmenaj, incearca sa combata stresul cu energizante, de exemplu, ca sa nu adoarma la distractie. Bea, ca sa se trezeasca a doua zi sa ajunga la serviciu, cantitati mari de cafea. Si dupa trei luni, in care ai uitat sa mananci, sa te hidratezi, sa dormi cum trebuie, cat esti de tanar, buf! Ai baut a cincea cafea sau ai luat al saptelea energizant, iti creste tensiunea si-i suficient. Tanarul nu are colaterale circulatorii", a declarat medicul.

Doctorul a explicat ca aceste colaterale circulatorii sunt niste artere care nu sunt folosite in mod normal, dar in momente critice ele se deschid si permit circulatia unei cantitati mai mari de sange.

"Ele (colateralele circulatorii - n.red.) se deschid, pentru ca pe teava principala nu poate sa treaca destul sange si se mai deschid cateva paraiase, ca un sistem de irigatie, cu mai multe canale. Tanarul, in schimb, are un canal mare si drept. In momentul in care-i creste tensiunea, alea care la adult se deschid incet-incet si se dilata, la el se deschid dintr-o data. E ca si cum ar veni apa cu o presiune foarte mare pe o teava mica. Asa patesc tinerii. Obositi, nervi, cafea noaptea si buf! Ajunge o data. Daca viitura asta mare ar fi putut sa se piarda, asa, pe colaterale, pe alte canale, era perfect. Dar alea erau mici", a mai explicat Prof. dr. Radu Mircea Gorgan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...