Fenechiu se agaţă de fotoliul din Parlament

Fenechiu se agaţă de fotoliul din Parlament
Destituit aproape cu forţa de la conducerea Transporturilor, liberalul nu se dă dus din poziţia de deputat. Nimeni din conducerea PNL nu a avansat, până în prezent, ipoteza suspendării acestuia din partid.
 
Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", Fenechiu a părăsit fotoliul de ministru, dar se agaţă de acela de deputat. Vicepreşedintele PNL nu are alte procese, de care imunitatea parlamentară să-l ferească, dar încearcă astfel săşi menţină măcar o parte din influenţa politică.
 
"Nu voi demisiona din Parlament", a anunţat Fenechiu încă de vineri. Întrebat ieri de Evenimentul zilei de ce rămâne în Legislativ, el a răspuns: "De ce să mă retrag?". Liberalul a susţinut că, dacă ar demisiona, procesul său ar fi tergiversat, întrucât dosarul nu ar mai fi de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ar fi transmis unei instanţe inferioare, după modelul aplicat de liderul PC Dan Voiculescu.
 
De fapt, potrivit legii, dacă există deja o primă decizie în proces, acesta rămâne la ICCJ, chiar dacă inculpatul demisionează din Parlament.

Aleşii, sub lupă

Relu Fenechiu ignoră şi recomandările externe care sugerează parlamentarilor cu probleme penale să demisioneze. Întrebat ce ar trebui să facă România pentru a demonstra că progresează în lupta cu corupţia, fostul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, spunea, în martie 2013: "E greu să evidenţiem un punct anume. Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă sunt parlamentari (...) care au pe rol dosare penale". El a precizat că este vorba despre "acei politicieni cu un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi a clarifica rapid astfel de cazuri".
 
În replică, ieri, Fenechiu a spus, sec: "Părerea lui". În ianuarie, şi raportul pe Justiţie al Comisiei Europene cerea Parlamentului să adopte proceduri pentru suspendarea parlamentarilor care "fac obiectul unor hotărâri negative în materie de integritate".

Solidaritate liberală

Conducerea PNL se întruneşte marţi pentru a desemna un nou ministru la Transporturi. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în primul guvern Ponta, şi Mugur Cozmanciuc, deputat de Iaşi, sunt "variante" posibile. Reacţiile de solidaritate cu Fenechiu exprimate de liderii PNL par să arate că o suspendare a acestuia din partid este puţin probabilă, conchide evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
61

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
740

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
223

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...