Febra aftoasă pune în alertă și autoritățile din județul Botoșani. „Virusul rezistă, omul este vector” (Video)

Febra aftoasă este o boală infecțioasă de natură virală foarte contagioasă a rumegătoarelor paricopitate, suinelor, apare și la elefanți, șobolani și arici. Cabalinele sau omul pot fi purtători sănătoși de virus.

În ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) de la nivelul județului Botoșani s-a abordat și problema febrei aftoase, constatată de autoritățile sanitare în sudul României.

Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, a precizat că în urma focarelor apărute în Ungaria și Slovacia măsurile au fost înăsprite la nivelul României, chiar și în județul Botoșani.

 

Sunt focare în Ungaria și Slovacia unde măsurile sunt destul de drastice referitoare la mișcarea efectivelor de animale. Față de pesta porcină africană febra aftoasă afectează patru specii, precum bovina, porcina, capra și oaia, iar apariția unui astfel de focar ar duce la pierderi economice majore”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.

Autoritățile arată că un astfel de focar este foarte greu de stăpânit și se răspândește foarte ușor. De exemplu, un caz de febră aftoasă a apărut în Slovacia, după ce un fermier a efectuat o vizită în Ungaria. Când s-a întors din Ungaria a adus și virusul cu el.

„Este greu de stăpânit. Vă pot spune că un focar în Slovacia a apărut după ce un proprietar s-a dus la o fermă în Ungaria să discute ceva probleme, iar când s-a întors a adus și virusul. Printr-o simplă circulație s-a luat tot. Vizibilitatea este mare, riscurile sunt mari. În Slovacia la o fermă unde au fost ucise animale livra zilnic 6% din catitatea totală de lapte a Slovaciei. Pierderile sunt majore”, completează directorul DSVSA Botoșani.

În acest sens, autoritățile susțin că oamenii reprezintă un vector pentru transmiterea virusului. La nivelul județului Botoșani, de altfel, oficialii DSVSA susțin că au discutat cu transportatorii și cu fermierii ca în această perioadă să se limiteze circulația și achiziționarea animalelor.

Omul este un vector. Virusul rezistă și se duce dintr-o parte în alta involuntar. Măsurile luate de România, luate de noi la nivel de județ sunt comunicarea riscurilor, a simptomelor, monitorizarea circulației animalelor și ținând cont de faptul că Botoșaniul are 5 abatoare, iar trei dintre ele sunt în primele cinci din românia și taie peste 100 și ceva de mii de bovine pe an. Achiziția lor se face de pe tot teritoriul României. Am discutat cu transportatorii, cu fermierii ca în această perioadă, până se liniștesc focarele, să se limiteze circulația animalelor și achiziția lor din zone necunoscute”, a adăugat Teodor Harabagiu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

De la morții de pe șosele până la droguri și lipsa conștiinței sociale, problemele stringente din Botoșani. „Românul mereu va găsi o portiță să scape”

Friday, 11 July 2025

Într-o discuție cu Gelu Graur, președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) din Botoșani, acesta ne-a declarat că, în continuare, cea mai mare problemă de la nivel...

Aleșii de la județ au dat 35.000 de lei pentru o biserică din Botoșani. „Bugetul ăsta are Dumnezeul lui” (Video)

Thursday, 10 July 2025

Consilierii județeni au votat în ședința extraordinară din cursul zilei de miercuri acordarea unei sume de bani unei biserici din Botoșani pentru efectuarea de lucrări de reabilitare. S...

CJ (încă) nu dă bani pentru repararea WC-ului de la școala din Lunca. Consilier PSD: „Infirmă caracterul de urgență” (Video)

Wednesday, 9 July 2025

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadre d...