Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT!

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT!
Presedintele Klaus Iohannis va conduce o sedinta CSAT, vineri seara, imediat dupa intoarcerea din vizita de stat pe care a facut-o in aceasta saptamana in Israel si Palestina.

Conform ziare.com, tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar, transmite corespondentul Ziare.com.
Administratia Prezidentiala a confirmat sedinta CSAT, dupa care presedintele va sustine declaratii de presa.

Reuniunea CSAT trebuia sa aiba loc pe 15 martie, dar a fost devansata cu patru zile, pentru a se discuta mai repede efectele deciziei CCR, a carei motivare a aparut miercuri.

Seful statului va ajunge in Romania, vineri, in jurul orei 18:00.

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare.
In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii.

"Dispozitiile Codului de procedura penala nu precizeaza exact care sunt organele care intra in categoria 'altor organe specializate ale statului', dar care, totusi, pot efectua supravegherea tehnica, conform art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala, alaturi de procuror, de organele de cercetare penala si de lucratorii specializati din cadrul politiei.

Se sustine ca sintagma criticata da posibilitatea Serviciului Roman de Informatii sa efectueze acte de procedura in cadrul procesului penal, prin interceptarea si inregistrarea de convorbiri in cauzele penale. Se arata ca aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmarire sau de cercetare penala, nefiind prevazute, ca atare, in Codul de procedura penala", se arata in motivare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Întrebarea unui botoșănean pentru Mircea Geoană: ”Candidați la președinția României?” / Geoană: ”Vă răspund pentru că ați fost coleg cu tata!”

Duminică, 2 Iunie 2024
453

Prilejul venirii la Botoșani a lui Mircea Geoană a fost lansarea cărții "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO", al cărui autor...

Acțiunea ”Cireașa și Căpșuna”. Noul șef al ANF anunță val de controale la fructele de sezon!

Duminică, 2 Iunie 2024
309

Peste 200 de probe vor fi recoltate luna aceasta pentru a fi verificate cu privire la siguranța lor pentru sănătatea consumatorilor.”Începând cu luna mai și până &icir...

Copiii sărbătoriți de pompieri la Hudești și Darabani (Foto)

Duminică, 2 Iunie 2024
142

În cele câteva ore petrecute împreună, în Parcul „Frank” din satul Hudești și pe Stadionul Local din orașul Darabani, au învățat unii de la alții.S...