Cel putin asa a declarat pentru EVZ, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), Liviu Nistoran, care a explicat ca, obligandu-i pe operatorii existenti in acest moment pe piata sa reduca tarifele la convorbirile in alte retele, incurajeaza aparitia unui numar mai mare de operatori in Romania.
Impunerea unor tarife arbitrare de operatorii de telefonie mobila catre ceilalti operatori, la care ajung apelurile utilizatorilor, nu face altceva decat sa creeze un lant concurential ce blocheaza practic posibilitatea dezvoltarii unora dintre ei“, a precizat presedintele ANC, motivand ca, in prezent, doar doua dintre companiile de telefonie mobila, respectiv Orange si Vodafone, domina piata.
Pana in prezent, cele doua companii au redus tarifele de interconectare intre retele de la 6,4 la 5,03 eurocenti pe minut. De la 1 februarie, tarifele vor scadea si la ceilalti operatori de telefonie mobila.
Astfel, Cosmote si Zapp vor reduce tarifele de la 8,2 la 6,4 eurocenti, iar RDS, de la 7,43 la 7,21 eurocenti. O alta masura ce urmeaza sa fie implementata de reprezentantii ANC se refera la introducerea unor directive clare prin care operatorii de telefonie sa decodeze telefonul utilizatorului imediat dupa expirarea contractului.
Clientul isi face un abonament pe o perioada determinata si este firesc ca, la expirarea contractului, sa utilizeze telefonul si in alta retea. Fara aceasta masura nu am putea realiza practic portabilitatea“, a adaugat Nistoran, explicand ca, oricum, utilizatorul isi plateste telefonul in perioada abonamentului.