Facturi la curent electric cu aproape 15% mai mari de la 1 ianuarie 2021

Facturi la curent electric cu aproape 15% mai mari de la 1 ianuarie 2021

Dacă nu vă renegociați contractul la energie electrică cu furnizorul, este posibil ca factura pentru energie pe care o plătiți de la 1 ianuarie 2021 să fie cu aproape 15% mai mare.

Majoritatea consumatorilor vor plăti preţuri mai mari la curent, de la 1 ianuarie, dacă nu îşi schimbă contractul cu furnizorul, arată ofertele publicate până în prezent de furnizori.

La începutul anului viitor piaţa de energie electrică va fi liberalizată, ceea ce înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate de către stat.

În aceste condiții, clienţii au două opţiuni: una este să nu facă nimic şi să lase actualul furnizor să le livreze în continuare curent, la un „preţ pentru serviciu universal”, însă această opţiune vine cu scumpiri substanţiale în facturi. Cealaltă este să negocieze contractul cu actualul furnizor sau să aleagă un alt furnizor, la un „preţ concurenţial”.

Majoritatea ofertelor publicate de furnizori arată că acei clienţi care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari, potrivit datelor analizate de profit.ro.

De exemplu, consumatorii casnici din Moldova ai E.ON care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial, vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4% decât cele actuale.

Compania va practica începând cu 1 ianuarie un preţ pentru serviciu universal de 0,7707987 lei/KWh (cu TVA), faţă de preţul actual de 0,6797 lei/KWh (cu TVA). La o factură de 100 KWh, un consumator casnic în regim reglementat achită în prezent 67,97 lei, iar începând cu luna ianuarie va achita cu 13,4% sau 9 lei mai mult, respectiv 77,07 lei.

 

Spune-ne opinia ta