Exclusiv: Val de pensionări în rândul polițiștilor botoșăneni. Date oficiale: de 25 de ori mai multe cereri decât anul trecut, pentru încetarea raporturilor de serviciu

Exclusiv: Val de pensionări în rândul polițiștilor botoșăneni. Date oficiale: de 25 de ori mai multe cereri decât anul trecut, pentru încetarea raporturilor de serviciu

Valul național de pensionare a polițiștilor, ca urmare a discuțiilor la nivel guvernamental privind creșterea vârstei de pensionare și excluderea cumulării unui venit salarial cu pensia, în cadrul structurilor Ministerului Afecerilor Interne, este bine reprezentat și în Botoșani. În momentul de față, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) se confruntă cu un deficit de personal, iar plecarea în masă a polițiștilor cu drept de pensie acutizează problema.

Potrivit statisticilor oficiale, de la 1 ianuarie a.c. până la data de 28 ianuarie, nu mai puțin de 25 de angajați subordonați IPJ Botoșani și-au înaintat cererile de pensionare, în contextul în care, anul trecut, în exact aceeași perioadă, s-a înregistrat o singură solicitare în acest sens. Cu alte cuvinte, aproximativ un polițist pe zi își întocmește fișa de lichidare.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost depuse 25 de cereri de încetare a raporturilor de serviciu, cu drept de pensie, cele mai multe fiind din cadrul structurilor de ordine publică, iar anul trecut, pentru aceeași perioadă, a fost înregistrată o singură cerere”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

Deficitul de personal, potrivit datelor centralizate în această lună de instituție, se resimte în special la nivelul posturilor comunale.

„Această situație duce la creșterea deficitului de personal, cele mai afectate fiind structurile de ordine publică”, adaugă Delia Nenișcu.

Statistic, este vorba despre un deficit de ofițeri, 21,5% dintre posturi fiind vacante, în vreme ce, în rândul agenților, lipsa este de 12,2%. Plecările polițiștilor vor pune noi probleme funcționalității structurilor în care sunt încadrați, mai ales că, neoficial, majoritatea cererilor de pensionare vin din partea celor cu peste 25 de ani de experiență.

Valul de plecări din cadrul Poliției botoșănene se explică prin intențiile angajaților de a beneficia de drepturile salariale și pensii, cele din urmă ajungând până la 80% din salariul brut în cazul unei experiențe de peste 25 de ani, până la eventuala intrare în vigoare a normelor susținute de către guvernanți: tăierea sporurilor, a salariilor de excelență, creșterea vârstei de pensionare, excluderea concomitenței salariului și a pensiei drept venituri curente.