Specialii nu se lasă! Curtea Supremă se pregăteşte să sesizeze CCR pentru eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor!

Specialii nu se lasă! Curtea Supremă se pregăteşte să sesizeze CCR pentru eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor!

Şefii instanţei supreme au decis convocarea Secţiilor Unite pentru ziua de miercuri, unde urmează să se voteze dacă ÎCCJ va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea prin care au fost eliminate pensiile speciale pentru magistraţi.

“Preşedinte Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat măsurile necesare pentru convocarea Secţiilor Unite în dată de 29.01.2020 la ora 18:00, anunţă ICCJ. Potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare”, se arată într-un comunicat al Instanţei Supreme.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Înaltei Curţi, Alina Corina Corbu, a criticat dur demersul Executivului şi al Parlamentului pentru eliminarea pensiilor de serviciu.  

Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătoarea Nicoleta Ţinţ, a declarat, marţi, că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa justiţiei.

Ţinţ a precizat că în acest caz Consiliul va face demersuri pe plan intern şi extern pentru a menţine pensia magistraţilor.  

„Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistraţi afectează insasi independenta justitiei. Subliniez cu fermitate faptul ca pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, aşa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităţilor şi interdicţiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum şi de importanta sociala uriaşă a muncii judecătorilor şi procurorilor.   Confruntat cu aceasta situaţie de o gravitate fără precedent, Consiliul îşi va intensifica demersurile atât în plan intern, cât şi extern pentru ca pensia de serviciu a magistraţilor sa fie menţinută”, a declarat Nicoleta Ţinţ, pentru mainnews.ro.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...