EXCLUSIV: Modern Calor, obligata de instanta sa plateasca 220.000 lei catre Nova Apaserv!

EXCLUSIV: Modern Calor, obligata de instanta sa plateasca 220.000 lei catre Nova Apaserv!

 ALBERT TANASE  

Modern Calor trebuie sa plateasca operatorului de apa, Nova Apaserv, peste 220.000 de lei, reprezentand facturi neachitate in perioada octombrie 2010-februarie 2011!

Aceasta restanta a furnizorului de energie termica a aparut dupa ce societatea a refuzat sa incheie contract de furnizare cu noul operator de apa, pentru perioada octombrie 2010-februarie 2011.

Dat fiind acest refuz de plata din partea Modern Calor, Nova Apaserv a actionat unitatea in instanta, iar Tribunalul Botosani a dat castig de cauza operatorului de apa.

"Neincheierea contractului de furnizare, pana in luna februarie 2011, s-a datorat obiectiunilor formulate de catre Modern Calor la forma de contract propusa de noi, fiind necesara chiar si implicarea unei medieri din partea actionarilor majoritari ai acestor doua societati comerciale, respectiv Consiliul Judetean si Consiliul Local. Dupa discutii si analiza obiectiunilor formulate de Modern Calor, in luna februarie 2011 a fost incheiat contractul de furnizare, insa pentru perioada octombrie, cand si-a inceput activitatea furnizorul de apa, si pana in luna februarie noi am emis facturi care au fost achitate partial, suma din litigiu reprezentand refuz la plata pentru aceste facturi", a declarat pentru Stiri Botosani Albert Tanse, purtator de cuvant in cadrul Nova Apaserv.

Albert Tanase sustine ca refuzul societatii de termoficare de a plati integral facturile pentru cele 5 luni cat nu a existat contract s-a datorat unei modalitati unilaterale de calculare a canitatilor pe care Nova Apaserv le-a facturat, avand in vedere ca la data inceperii activitatii noului operator Nova Apaserv nefiind incheiat un contract de furnizare, atat pentru Nova Apaserv, cat si pentru Modern Calor prin incheierea contractelor de delegare de gestiune, una din conditiile principale a fost asigurarea continuitatii serviciilor.

"In situatia in care aceasta obligatie a continuarii serviciilor exista si pentru Modern Calor si pentru Nova Apaserv era  clar ca furnizorul de apa era obligat sa furnizeze societatii Modern Calor apa incepand din prima zi de activitate. In lipsa acestui contract, trebuia stabilita totusi o modalitate de facturare, referitor la cantitatile care erau facturate de catre operatorul de apa. Din acest punct de vedere a fost incheiat un protocol intre cei doi operatori, Termica si Modern Calor, prin care cele doua societati stabileau de comun acord si in principal noul operator solicita continuarea prevederilor fostului contract intre Apa Grup si Termica, pana la incheierea unui nou contract. Continuarea aplicabilitatii acestui contract se referea practic la aplicarea metodologiei de facturare. Conform vechiului contract incheiat in 2005, operatorul de apa factura 80% din cantitatile citite la CET si in punctele termice", a mai precizat Tanase.

Potrivit acestuia, cei de la Modern Calor au solicitat o modalitate de facturare conform careia operatorul de apa ar trebui sa emita o factura pe o cantitate de apa rezultata in urma totalizarii citirilor contorilor de la condominii, la bransament. Albert Tanse sustine ca o astfel de modalitate de facturare nu a putut fi acceptata de Nova Apaserv, care ar fi trebuit, in cazul unor pierderi pe reteaua de energie termica, sa suporte cheltuielile aferente.

"In opinia dumnealor trebuia efectuata o citire la gigacalorimetru, la bransament la apa calda si aceasta cantitate totala trebuia facturata, bineinteles cu repartizarea pe care  trebuia sa o faca asociatiile, daca noi aveam contract cu asociatiile sau operatorul de apa in stiuatia actuala. Era pusa in discutie pierderea de pe retele, care sunt in administrarea Modern Calor, conform contractului de delegare de gestiune. Ori tocmai aceasta a fost discutia principala si in instanta, nu este normal ca eu sa facturez dupa un total al citirii indecsilor de la condominii atata timp cat apa bruta o dau in CET si punctele termice. Apa pe care o furnizam noi este prelucrata de dumnealor, din punctele termice pleaca catre condominii pe retelele proprii ale furnizorului de energie termica. Orice pierdere de pe retea, chiar si in conditiile in care au fost facute modernizarile, nu mi se pare normal ca in acest moment, daca ar fi o avarie la o retea de energie termica, pierderea respectiva sa o suporte furnizorul de apa rece", a mai precizat reprezentantul Nova Apaserv.

In aceste conditii, societatea Modern Calor este acum buna de plata. Hotararea data de Tribunalul Botosani poate fi atacata cu recurs.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

astăzi, 17:54

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...