Evaziune fiscala la nivel mondial: Care sunt afaceristii si politicienii romani implicati in scandal

Evaziune fiscala la nivel mondial: Care sunt afaceristii si politicienii romani implicati in scandal
O ancheta uriasa la nivel mondial a scos la iveala afaceri secrete a sute de mii de persoane publice, inclusiv din Romania, care vizau, in principal, infiintarea si realizarea tranzactiilor prin intermediul unor off-shore-uri.

Peste 80 de jurnalisti din 46 de tari au investigat legaturi dezvaluite de 2,5 milioane de documente si au inceput sa publice secrete a peste 120.000 de societati si fonduri off-shore, expunand afaceri ascunse ale politicienilor, mafiotilor si magnatilor de pe intregul glob, din mai mult de 170 de tari, informeaza ziare.com.

Documentele obtinute de ICIJ dezvaluie numele din spatele unor firme si fonduri private din Insulele Virgine Britanice, Insulele Cook si alte paradisuri fiscale, acestea fiind grupate in proiectul numit OffshoreLeaks.

 Acesta arata ca firma Commonwealth Trust Limited (CTL) este un agent de inregistrare de societati off-shore si ca a fost folosita de mai multi oameni de afaceri din Romania pentru a le infiinta societati in Insulele Virgine Britanice (BVI), conform Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, care a descoperit ca mai multi oameni de afaceri din tara noastra au firme secrete, infiintate in BVI de acelasi agent de inregistrari, CTL.

De remarcat este faptul ca acesti oameni de afaceri sunt anchetati sau trimisi in judecata in Romania pentru spalare de bani si evaziune fiscala.

Cine sunt afaceristii romani implicati in scandal

 Omul de afaceri libanezo-roman Said Shehade Baaklini, prin intermediul unei firme din Panama, Kuzniecky & Co, a infiintat in BVI pe 28 ianuarie 2008 societatea Ebelle International Inc. in care era unic actionar.

 Pe 23 iulie 2008, Baaklini a cedat actiunile lui Cristian Borcea, fostul actionar de la Dinamo. Cu trei luni inainte de lichidarea societatii off-shore, care s-a intamplat pe 18 decembrie 2008, DNA l-a trimis in judecata pe Borcea pentru spalare de bani si evaziune fiscala, pentru sumele incasate din transferuri internationale de fotbalisti intre 1999 si 2005.

 Borcea a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare si asteapta sentinta Curtii Supreme.

 Din documentele CTL reiese ca firma s-a inchis pentru ca si-a incetat activitatea de comert.

 Ultima tranzactie cu scandal a lui Said Shehade Baaklini este legata de un export fictiv in 2010 a patru motoare de la UCM Resita catre o firma din Guineea.

Scopul afacerii era returnarea de TVA in valoare de 60 de milioane de euro, tranzactie stopata de interventia autoritatilor. Baaklini a incercat sa fuga din Romania, dar a fost prins si deportat de autoritatile bulgare.

 Si Nicolae Bogdan Buzaianu, "mogulul energiei", a fost actionar al mai multor firme din Insulele Virgine Britanice, printre care si Romania Energy Holding, dupa cum reiese din datele CTL, multe dintre acestea fiind infiintate si radiate in acelasi an.

 Avocatul Doru Catalin Bostina, condamnat definitiv pentru fals si uz de fals, a detinut si el intre 2002 si 2005 un off-shore in BVI, Bostina & Associates (BVI) Ltd.

 De asemenea, fostul mogul media Sorin Ovidiu Vintu, condamnat pentru santaj, a avut o societate infiintata in BVI, Tonderstead Ltd.

Toti acestia foloseau foloseau aceeasi firma de inregistrare din Panama si acelasi director, Kuzniecky & Co, respectiv Raul Garrido Garibaldo.

Octavian Turcan, Victor Harbuz si Ghenadie Nipomici, toti trei cetateni moldoveni si toti folositi ca interpusi de catre Vintu, apar in documentele CTL ca fiind foarte activi in industria off-shore, iar doua dintre societatile infiintate de acestia l-au avut in actionariat pe Sorin Rosca Stanescu, fost jurnalist, actualmente parlamentar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
871

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
196

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
493

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...