Evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în mai

Evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a va avea loc în mai
Perioada de evaluare naţională pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2009-2010, va fi între 4 şi 12 mai 2010, potrivit unui ordin al ministrului publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).
 
Potrivit ordinului, calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale stabileşte o perioadă normală de evaluare a elevilor din clasa a VIII-a şi una specială.

Astfel, elevii din clasa a VIII-a susţin prima probă în 4 mai 2010, la Limba şi literatura română - probă scrisă. În 6 mai 2010 este programată proba la Limba şi literatura maternă, iar în 12 mai 2010, Matematică, ambele fiind probe scrise.

Perioada specială de evaluare va începe în 25 mai 2010, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Apoi, în 27 mai 2010 va fi proba la Limba şi literatura maternă, iar în 2 iunie 2010, la Matematica, ambele fiind probe scrise.

Subiectele pentru evaluarea naţională se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, ţinând seama mai multe cerinţe. Acestea trebuie să fie după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională.

De asemenea, subiectele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea subiectelor în 120 de minute, potrivit ordinului.

Nota finală va fi calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de profesorii evaluatori şi ea se va lua în calcul pentru media generală la evaluarea naţională.

Evaluarea fiecărei lucrări se face de către doi profesori evaluatori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care în unitatea de învăţământ nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională pentru elevii clasei a VIII-a, se solicită un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o trece pe lucrare.


Prima repartizare computerizată, pe 2 iulie

Prima etapă de repartizare computerizată pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, pentru anul şcolar 2010-2011, va avea loc în data de 2 iulie 2010, potrivit unui ordin de ministru postat pe site-ul MECT.

În 3 iulie 2010 se vor afişa în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/ municipiul Bucureşti, iar în 5 iulie 2010 se va afişa de către fiecare unitate de învăţământul liceal lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. A doua etapă de repartizare computerizată va avea loc în 12 iulie 2010, iar cea de-a treia între 1-10 septembrie 2010. Potrivit ordinului, repartizarea candidaţilor din seriile anterioare în învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă va avea loc între 26-28 iulie 2010.

Numărul de locuri care se alocă pentru clasa a IX-a de liceu, la învăţământul de zi, va fi cel puţin egal cu numărul absolvenţilor învăţământului gimnazial din promoţia anului 2010, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul MECI. Înscrierea în licee de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
33

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
202

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
90

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...