În timp ce documentațiile pentru atragerea de fonduri europene în celelalte state ale Europei Centrale și de Vest sunt cuprinse de multe ori doar din câteva foi de hârtie A4, transformarea accesării proiectelor europene de către statul român într-o adevărată mașinărie funcționărească, gestionată de noua aristocrație din ministere, scoate la vedere întregul eșec al gândirii retrograde din România.
Acestea sunt condițiile în care România, a ajuns exemplul negativ al Uniunii Europene.
Din cele 31 de miliarde de euro alocate țării noastre de către Comisia Europeană, în cadrul masterplanului financiar 2014-2020, România a absorbit doar 9,98 miliarde de euro! Adică, nici măcar 33% din fondurile ce i-au fost rezervate!
Statistica putea fi și mai proastă dacă nu ridicau media națională investițiile din zona agricolă, informează jurnalul.ro. Astfel, fermierii români au atras peste 50% din sumele disponibile, pe când la toate celelalte programe derulate gradul de absorbție nici măcar nu a atins 30%!
De exemplu, s-au atras doar 26% din fondurile europene destinate investiţiilor pe zona dezvoltării infrastructurii rutiere şi feroviare. România nu are drumuri, iar 75% din fondurile alocate țării noatre pentru drumuri nu au fost cheltuite!
În acești cinci ani, județele care au obținut cele mai multe fonduri europene s-au dovedit a fi Ilfov (60 de contracte în valoare de circa 2,2 miliarde de euro), Constanţa (236 de contracte cu o valoare de 1,2 miliarde de euro), Cluj (411 contracte, aproape un miliard de euro) şi Dolj (233 de contracte, în total 841 de milioane de euro). La nivelul Capitalei, bucureștenii au semnat 312 contracte, atrăgând 1,75 miliarde de euro din fondurile UE.
Fondurile europene au ridicat însă multe economii, precum cazul Poloniei, sau au dezvoltat infrastructuri depășite, cum a procedat Ungaria lui Viktor Orban, unde în ultimii ani s-a înregistrat o explozie de proiecte pe zona de infrastructură.