În timp ce documentaÈ›iile pentru atragerea de fonduri europene în celelalte state ale Europei Centrale È™i de Vest sunt cuprinse de multe ori doar din câteva foi de hârtie A4, transformarea accesării proiectelor europene de către statul român într-o adevărată maÈ™inărie funcÈ›ionărească, gestionată de noua aristocraÈ›ie din ministere, scoate la vedere întregul eÈ™ec al gândirii retrograde din România.
Acestea sunt condiÈ›iile în care România, a ajuns exemplul negativ al Uniunii Europene.
Din cele 31 de miliarde de euro alocate țării noastre de către Comisia Europeană, în cadrul masterplanului financiar 2014-2020, România a absorbit doar 9,98 miliarde de euro! Adică, nici măcar 33% din fondurile ce i-au fost rezervate!
Statistica putea fi È™i mai proastă dacă nu ridicau media naÈ›ională investiÈ›iile din zona agricolă, informează jurnalul.ro. Astfel, fermierii români au atras peste 50% din sumele disponibile, pe când la toate celelalte programe derulate gradul de absorbÈ›ie nici măcar nu a atins 30%!
De exemplu, s-au atras doar 26% din fondurile europene destinate investiÅ£iilor pe zona dezvoltării infrastructurii rutiere ÅŸi feroviare. România nu are drumuri, iar 75% din fondurile alocate țării noatre pentru drumuri nu au fost cheltuite!
În aceÈ™ti cinci ani, judeÈ›ele care au obÈ›inut cele mai multe fonduri europene s-au dovedit a fi Ilfov (60 de contracte în valoare de circa 2,2 miliarde de euro), ConstanÅ£a (236 de contracte cu o valoare de 1,2 miliarde de euro), Cluj (411 contracte, aproape un miliard de euro) ÅŸi Dolj (233 de contracte, în total 841 de milioane de euro). La nivelul Capitalei, bucureÈ™tenii au semnat 312 contracte, atrăgând 1,75 miliarde de euro din fondurile UE.
Fondurile europene au ridicat însă multe economii, precum cazul Poloniei, sau au dezvoltat infrastructuri depășite, cum a procedat Ungaria lui Viktor Orban, unde în ultimii ani s-a înregistrat o explozie de proiecte pe zona de infrastructură.