Eurobarometru: Românii, cea mai mică încrede în medici şi în sistemul sanitar dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene

Eurobarometru: Românii, cea mai mică încrede în medici şi în sistemul sanitar dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene

Românii au cel mai puţin încredere în medici şi în sistemul sanitar dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene, în timp ce dorinţa lor de a se vaccina este printre cele mai reduse din blocul comunitar, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru dat publicităţii astăzi.

Doar 53% dintre români mai au încredere în personalul medical şi de asistenţă sanitară, în scădere cu 7 puncte procentuale. Mai mult, nu mai puţin de 45% dintre români spun că nu au încredere în medici şi personalul sanitar, în creştere cu 8 puncte procentuale, de departe cea mai mare proporţie din UE.

Românii nu prea au încredere nici în vaccinuri. Întrebaţi cât de curând ar dori să se vaccineze după ce un vaccin împotriva COVID-19 este autorizat de autorităţile publice, doar 23% dintre români au răspuns cât mai curând posibil, cea mai mică proporţie după Cipru (16%), Bulgaria (19%) şi Croaţia (20%). Alţi 23% dintre români au spus că s-ar vaccina în 2021, iar 36% mai târziu.

În 21 de ţări, majoritatea respondenţilor ar dori să fie vaccinaţi cât mai curând posibil sau au fost deja vaccinaţi, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Irlanda (74%), Danemarca (73%) şi Suedia (71%).

Sondajul "Eurobarometru standard (EB 94) - iarna 2020-2021" a fost realizat prin interviuri faţă în faţă şi online în perioada 12 februarie - 18 martie 2021 în cele 27 de state membre ale UE şi în douăsprezece ţări sau teritorii. În perioada 12 februarie - 11 martie 2021, au fost realizate 27.409 interviuri în statele membre ale UE-27.

 

Spune-ne opinia ta