Esti sofer? Vezi cine are dreptul sa te opreasca in trafic!

Esti sofer? Vezi cine are dreptul sa te opreasca in trafic!
Suntem obisnuiti cu imaginea politistului rutier care opreste masina sau dirijeaza circulatia. Nu este, insa, singurul care te poate trage pe dreapta sau care iti poate da indicatii. Trebuie sa stii ca oprirea participantilor la trafic este obligatorie si la semnalele date de politistii de frontiera, indrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii sau agentii de cale ferata, la trecerile la nivel.

De asemenea, trebuie sa mai opriti si la semnalele date de personalul autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice, de membrii patrulelor scolare de circulatie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitatilor de invatamant, dar si la ridicarea bastonului alb de catre nevazatori, atunci cand acestia traverseaza strada.

Aceste categorii de persoane, cu exceptia nevazatorilor si a patrulelor speciale de circulatie, au si dreptul de a efectua semnalele de reducere sau de reducere a vitezei de deplasare (prin balansarea verticala a bratului cu palma orientata catre sol si, respectiv, rotirea vioaie a bratului).

Atat politistii, cat si celelalte persoane care pot dirija circulatia au obligatia de a fi echipate si plasate astfel incat sa poata fi observate si recunoscute cu usurinta de catre participantii la trafic.

De asemenea, potrivit Legii Politiei locale, Legea nr. 155/2010, si politistii locali au dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicule pentru a asigura fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta. Totusi, actul normativ precizeaza ca politistii locali pot efectua semnale de oprire exclusiv pentru indeplinirea atributiilor de circulatie conferite de Legea Politiei locale.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
90

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
97

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
141

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...