Esti in concediu medical? Seful sau politistul vor sa stie daca stai acasa!

Esti in concediu medical? Seful sau politistul vor sa stie daca stai acasa!
Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, aplicarea unor conditii mai aspre pentru persoanele care solicita concediu medical, prin implementarea unui mecanism de verificare a acestora la domiciliu, dar si amenzi duble pentru medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale.

"Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta prin care a modificat cadrul legal al acordarii concediilor medicale. Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale. Pot sa va spun ca, concediile medicale, prescrierea acestora si folosirea abuziva a luat amploare in ultimii ani si pot sa va spun chiar ca este, din pacate, un fenomen in Romania", a declarat ministrul Sanatatii, la finalul sedintei de Guvern.

"Orice leu decontat pe concediul medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor si posibilitatilor financiare pe bugetul Sanatatii. Iar noi dorim sa punem capat acestui fenomen si sa-l limitam numai pentru pacientii care au intr-adevar nevoie si care nu vor fi limitati in acordarea acestui concediu medical. De fapt, cei care abuzeaza de concediul medical ii priveaza de tratament medical pe cei care au nevoie. Si atunci am propus introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale", spune ministrul Cseke.

Noile masuri dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.

Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate, pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei.

In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.

"Vreau sa spun de la bun inceput ca nu dorim sa intram si nu vom intra in casa sau in domiciliul cetateanului sau al asiguratului. Dar dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatii, care in primele 5 zile este angajatorul, din a sasea zi este Casa de Asigurari de Sanatate, ca impreuna, daca este cazul, cu reprezentanti ai Politiei, sa faca verificarea prezentei la domiciliul sau la adresa indicata a pacientului", explica ministrul Sanatatii.

De asemenea, in noul sistem creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale.

Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5000 lei, dublu fata de cuantumul prezent.
Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.

O alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Ordonanta  prevede si exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune.

Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect eolian în patru comune din Botoșani, investiția depășește 500 milioane de euro!

astăzi, 10:28
113

Un proiect de ansamblu de producție de energie regenerabilă din vânt, compus din trei parcuri eoliene ce ar urma să fie amplasate pe teritoriile a patru comune din județul Botoșani, a ajuns...

Programul complet pentru Târgul Regional de Zootehnie de la Popăuți!

astăzi, 10:01
197

Evenimentul este organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Primăria comunei Răchiți, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare din Popăuți și Asociația Crescătorilor ...

George Enescu, ultima dorință scrisă în Testament: ”Înmormântarea mea să fie cât mai simplă, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri!”

astăzi, 09:49
72

George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă....