Este necesara o lege pentru pedepsirea magistratilor care gresesc?

Adoptarea unei legi de responsabilizare a magistratilor ar trebui sa fie una din prioritatile noului Parlament, potrivit Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

"Un astfel de act normativ se impune a fi adoptat intr-un stat in care magistratii nu raspund nici pentru deciziile pe care le iau cu rea-vointa sau din grava neglijenta. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara functioneaza mai curand ca un sindicat si nu ca un organ de control, iar plata pentru erorile judiciare se face de la bugetul de stat, din buzunarul fiecarui contribuabil", se arata intr-un comunicat al FACIAS.

Fundatia sustine ca nu exista un mecanism prin care judecatorii si procurorii sa raspunda material sau disciplinar pentru situatiile in care pronunta condamnari fara probe sau hotararii contrare legii, sub presiunea unor factori de influenta sau din grava neglijenta, desi acestia ar trebui, intr-un stat de drept, sa raspunda civil si penal.

Se da drept exemplu si cazul Constantin Rauta, caruia i-a fost mentinuta o condamnare cu pedeapsa cu moartea pronuntata in timpul regimului comunist pana in 2008, sau a lui Mihai Moldoveanu, care a stat in inchisoare peste 15 ani inainte ca CEDO sa decida ca nu a avut parte de un proces corect.

In Frata, se arata in comunicat, o tara cu un sistem judiciar apropriat de cel din Romania, eroarea judiciara si condamnarea fara probe din cazul "Outreau" a determinat Parlamentul sa puna in dezbatere trei legi dure de responsabilizare a magistratilor, iar un judecator a fost audiat de catre o comisie a Legislativului.

 Cele trei legi vizau intarirea masurilor disciplinare contra magistratilor, stabilirea modului de intrare si pregatire a acestora in magistratura si infiintarea institutie Mediatorul Republicii, care sa primeasca plangeri contra magistratilor si sa decida trimiterea in judecata disciplinara, cand este cazul.

De asemenea, in Belgia, exista un Consiliu Superior al Magistraturii, format din 22 de judecatori si 22 de persoane civile, si un Consiliu National de Disciplina, similar Inspectiei Judiciare din Romania, care asigura controlul judiciar.

"In ultimii ani, in Romania, CSM a preluat mai toate atributiile ministrului, institutia garant al independentei justitiei devenind, de departe, Consiliul cu cele mai mari atributii din Europa. Rezultatele lasa insa de dorit. Justitia romana e plina de erori judiciare, pe care Inspectia CSM nu le sanctioneaza, desi in lege s-a prevazut reaua-credinta si grava neglijenta si exista cazuri de condamnare a Romaniei la CEDO, pentru culpe ale unor magistrati", au conchis oficialii FACIAS.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă întâlnire în pregătirea extensiei Universității ”Ștefan cel Mare Suceava” la Botoșani!

astăzi, 09:54

Joi, 3 iulie 2025, inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Botoșani, prof. Bogdan Suruciuc, a avut o întâlnire de lucru cu rectorul Universității „Ștefan c...

Foc într-o gospodărie, pompierii au reușit să salveze casa, dar pagubele sunt însemnate! (Foto)

astăzi, 08:13

Nenorocirea s-a întâmplat în localitatea Șendriceni. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stinge...

Calendar ortodox, 5 iulie: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Atanasie s-a născut pe la anul 930 în Trapezunt, primind la Botez numele de Avramie. Părinţii săi erau de neam bun şi evalvioşi. Rămas orfan de ambii părinţi, a fos...