Emanaţii Revoluţiei: parlamentarii martiri, eroi după război! Printre ei - Gheorghe Marcu

Emanaţii Revoluţiei: parlamentarii martiri, eroi după război! Printre ei - Gheorghe Marcu

GHEORGHE MARCU, presedinte PSD Botosani

Figuri celebre din politica românească au la mână patalama de revoluţionar. Mulţi au ieşit din case după fuga lui Ceauşescu, din 22 decembrie, iar majoritatea au făcut Revoluţie în oraşe de provincie în care nu s-a tras nici măcar un singur glonţ.

Vasile Blaga la Ştei, Radu Berceanu la Craiova, Toni Greblă la Tg.-Jiu, Petre Movilă la Iaşi, Vasile Nistor la Bacău, Gheorghe Marcu la Botoşani ş.a.m.d. au ieşit în stradă abia după ce evenimentele majore se consumaseră.

Traseul lor este interesant: au intrat imediat în sediile consiliilor populare, au devenit membri CFSN sau chiar lideri locali ai Frontului, după care au avansat rapid în politică. Dosarele lor sunt ţinute la secret de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, deşi ne aflăm în plin proces de reevaluare a certificatelor.

E un clişeu, dar e de neevitat: viaţa bate filmul. Parlamentarii sunt în perioada febrilă a preschimbărilor certificatelor de revoluţionar. Numai în actuala legislatură sunt 17 luptători remarcaţi, alţi cinci nu şi-au preschimbat actele, iar al şaselea, Cătălin Voicu, este momentan cazat la penitenciar. Şi e ca în filme.

În excelenta satiră a lui Porumboiu, "A fost sau n-a fost", profesorul Mănescu se chinuia să demonstreze că a ajuns în piaţă cu 10 minute înainte de fuga lui Ceauşescu. Vorbim despre un anonim oraş de provincie, nu despre Piaţa Universităţii. Alţii l-au contrazis spunând că a ajuns acolo cu 10 minute după, golind subiectul de orice urmă de eroism.

I-am supus pe eroii din parlament testului Porumboiu: au fost sau n-au fost la Revoluţie? Au luptat înainte sau după fuga lui Ceauşescu? Şi, exact ca în film, câţiva s-au jurat că au ieşit din casă când încă nu căzuse regimul. Cei mai mulţi spun că oricum au dovedit curaj pentru că în primele zile încă nu era clar dacă regimul comunist va fi înlăturat definitiv.

Un senator PSD-ist, Gheorghe Marcu, s-a remarcat prin ocuparea, împreună cu mai mulţi tineri, a CJP Botoşani. "L-am ocupat la ora 13.00. Am dat-o afară pe prim-secretara Elena Nae. Da’ n-am bătut-o! Am făcut primul manifest către botoşăneni. Am preluat toate utilităţile publice. Am fost la puşcărie şi i-am potolit pe deţinuţi. Am participat la schimbarea directorilor principalelor întreprinderi. Apoi am plecat la Bucureşti. M-am întâlnit cu Bârlădeanu care mi-a spus: Plecaţi, bă, acasă, că muriţi ca proştii p-aicea!", enumeră revoluţionarul. La Botoşani nu s-a apăsat pe trăgaci.


SSPR ţine secrete dosarele de revoluţionari ale politicienilor

Cu mici excepţii, parlamentarii revoluţionari spun că n-au profitat de pe urma certificatelor. Nici măcar o scutire de impozit nu şi-au aranjat, însă e adevărat că mulţi dintre ei oricum sunt multimilionari în dolari. Vasile Blaga a primit 5.000 de metri la Oradea, dar a donat terenul, iar alţi doi-trei spun că au primit nişte terenuri fără valoare în extravilan. Dovezile prezentate sunt, în general, poze din balcoanele Consiliilor Populare.

Toate declaraţiile parlamentarilor nu au putut fi verificate pentru că Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor nu ne-a pus la dispoziţie dosarele de revoluţionar ale acestora. În mod normal, ele trebuie să ajungă în faţa opiniei publice deoarece se află în perioada depunerii de contestaţii. Însă, dacă societatea civilă nu are acces la dosare n-are cum să le conteste.

(Articol complet pe evz.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
171

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
334

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
77

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...