Elevii vor da un nou examen naţional la sfârşitul gimnaziului, potrivit noii legi a educaţiei!

Elevii vor da un nou examen naţional la sfârşitul gimnaziului, potrivit noii legi a educaţiei!
Proiectul noii Legi a educaţiei va avea o primă lectură în şedinţa de guvern de peste două săptămâni, iar apoi va intra în dezbatere, a anunţat ministrul de resort, Daniel Funeriu.

Elevii vor da la sfârşitul gimnaziului un nou examen naţional, care va cuprinde o probă practică de utilizare a computerului şi două probe scrise, una transcurriculară, în domeniul materiilor ştiinţifice, şi una în domeniul materiilor umaniste, care vor înlocui probele de matematică şi română, potrivit proiectului noii Legi a educaţiei, prezentat miercuri de Funeriu.

Notele de la aceste două probe şi portofoliul educaţional vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev îl va avea la sfârşitul gimnaziului.

La liceele cu un număr mai mare de înscrieri decât cel de locuri, se prevede organizarea unui examen de selecţie programat în funcţie de specificul unităţii de învăţământ.

Ministrul a explicat că portofoliul educaţional va fi necesar la fiecare materie, dând exemplul portofoliului la istorie, care va fi constituit din nota propriu-zisă, o remarcă scrisă a profesorului despre elev şi elemente de evaluare standardizată (cum se descură elevul cu cronologia istorică, care este cantitatea de informaţie pe care o deţine, cum foloseşte metodologia istorică şi care este calitatea expresiei).

Ministrul Daniel Funeriu a mai spus că noua lege prevede trecerea la nouă clase de gimnaziu, care se va face în timp, ideea principală fiind aceea de a ţine elevul în şcoală până aproape de vârsta de 16 ani şi de a reduce abandonul şcolar, care este în jur de 20% după terminarea gimnaziului.

Potrivit ministrului, trecerea ar putea avea loc peste doi ani, astfel ca elevii care sunt anul acesta în clasa a cincea să stea în gimnaziu până în clasa a noua.

Tot noua Lege a educaţiei prevede reducerea curriculei, în sensul ca profesorul să poată acoperi materia în 75% din orele pe care le are la dispoziţie, iar restul timpului să îl folosească după bunul plac. Astfel, dacă are o clasă cu elevi slabi profesorul va face învăţământ remedial, iar dacă are o clasă cu elevi buni va face învăţământ de performanţă. Examenul naţional de bacalaureat nu va fi modificat, a mai subliniat Funeriu.
 

Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
446

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
147

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
417

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...