Elevii nu mai au voie să fumeze în școli și în locurile publice. Legea a fost adoptată de Senat

Elevii nu mai au voie să fumeze în școli și în locurile publice. Legea a fost adoptată de Senat

Senatul a adoptat un proiect de lege care le interzice minorilor să fumeze în şcoli şi în alte locuri publice, precum parcuri, mijloace de transport, săli de spectacol, gări şi aeroporturi.

Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002, care urmăreşte să prevină şi să combată fumatul în şcoli şi nu numai. Astfel, proiectul le interzice elevilor care nu au împlinit 18 ani să fumeze în unităţile de învăţământ, precum şi pe o rază de 200 metri în jurul acestora.

Mai mult, minorii nu vor putea să mai fumeze în anumite locuri publice, precum drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi, potrivit Antena3 CNN.

În caz contrar, aceştia vor fi sancţionaţi cu o amendă care ar urma să fie cuprinsă între 100 și 500 de lei, potrivit textului propunerii.

Propunerea legislativă ar fi trebuit să fie dezbătută și aprobată de Senat până în luna decembrie, însă proiectul a fost adoptat mult mai repede.

Conform celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog, 12,4% dintre cei care fumează încep înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

Propunerea a primit avizele necesare şi urmează să fie dezbătută  de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cu toate acestea, societatea civilă a avertizat că această măsură nu va limita consumul de tutun, ci îi va face pe tineri să renunţe să mai socializeze în locurile publice, se arată în proiectul de act normativ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
372

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
152

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
313

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...