Elevii cu rezultate exceptionale pot promova doi ani de studiu intr-un singur an scolar

Elevii cu rezultate exceptionale pot promova doi ani de studiu intr-un singur an scolar
Elevii din invatamantul preuniversitar pot sa isi finalizeze studiile mai repede, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial, care le va permite sa parcurga doi ani de studiu intr-un singur an scolar.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a publicat miercuri in Monitorul Oficial nr. 736 un ordin care aproba Metodologia prin care elevii pot promova doi ani de studii intr-un singur an scolar.

Potrivit prevederilor, promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar se poate realiza o singura data in fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial si liceal, insa numai daca elevii nu se afla intr-o clasa de inceput sau de sfarsit de ciclu.

Elevul este obligat sa se prezinte la cel putin 50% din orele prevazute pentru anul scolar curent si la 40% din orele anului scolar urmator, iar un psiholog scolar va monitoriza evolutia emotionala si comportamentala a elevului pe toata durata programului de promovare a doi ani de studii intr-un singur an scolar.

Criterii de selectie

Pentru a beneficia de acest program, elevii trebuie sa aiba rezultate scolare foarte bune pentru anul anterior. Astfel, cei din invatamantul primar trebuie sa aiba calificativul anual "foarte bine", iar elevii de gimnaziu si de liceu trebuie sa aiba media generala de minim 9,00.

De asemenea, calificativul sau media generala la fiecare obiect de invatamant in anul scolar anterior trebuie sa fie: foarte bine pentru elevii din invatamantul primar si minim 9,00 pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.

Un alt criteriu de selectie este reprezentat de rezultatele la purtare in anul anterior, astfel incat media anuala nu poate fi mai mica de 9,50 pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal. Cei din clasele primare trebuie sa aiba calificativul "foarte bine" la purtare.

O ultima conditie pentru a putea parcurge doi ani intr-un singur este promovarea unui test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare cu un punctaj de cel putin 80% din totalul punctajului acordat pe test.

Procedura de inscriere

Cererea de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar se depune la unitatea de invatamant la care este inscris elevul in perioada 1 martie — 1 mai a anului scolar precedent celui de intrare in programul de parcurgere a doi ani intr-unul singur, de catre parintele/tutorele legal al elevului la unitatea de invatamant la care este inscris elevul.

Cererea va fi insotita de un dosar personal al elevului care contine:
a) portofoliul educational al elevului;
b)raportul profesorului pentru invatamantul primar/dirigintelui, finalizat cu propunerea admis/ respins;
c)raportul fiecarui profesor al clasei, finalizat cu propunerea admis/ respins, pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal;
d)raportul psihologului scolar privind capacitatea de integrare intr-o clasa cu elevi de varsta mai mare, finalizat cu propunerea admis/respins;
e)raportul medicului scolar privind starea de sanatate si dezvoltarea fizica a elevului, finalizat cu propunerea admis/respins;
f)recomandari din partea unor persoane competente si abilitate prin activitatea desfasurata, care sa evidentieze realizari de exceptie ale elevului in domenii scolare sau extrascolare.

Cererea de inscriere este analizata de consiliul de administratie al unitatii de invatamant, care decide aprobarea sau respingerea acesteia, in functie de rezultatele scolare obtinute de elev pana la depunerea cererii. Respingerea cererii de inscriere din cauza rezultatelor scolare se poate face numai daca rezultatele scolare obtinute pana la depunerea cererii nu ii mai permit elevului sa obtina calificativele/mediile impuse pentru a putea promova doi ani de studiu intr-un singur an scolar.

Dupa aprobarea cererii, elevul va sustine un test transdisciplinar pana la sfarsitul anului scolar in care a depus cererea de intrare in program.

In functie de rezultatele testului si pe baza dosarului elevului, Consiliul Profesoral al unitatii de invatamant decide avizarea programului, in termen in termen de cel mult 5 zile de la incheierea anului scolar precedent celui de intrare in program.

Metodologia precizeaza ca respingerea cererii de inscriere in programul de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar de catre cadrele didactice nu poate fi contestata. In cazul in care psihologul scolar si/sau medicul scolar se pronunta cu respins, se poate cere o alta opinie de la un specialist agreat de catre unitatea de invatamant / inspectoratul scolar. Daca a doua opinie coincide cu prima, dosarul este respins.

Cum se poate intrerupe programul

In program evaluarea elevilor se realizeaza prin evaluare curenta si evaluare sumativa.

Evaluarea curenta se desfasoara pe parcursul anului scolar, la cel putin 50% din totalul disciplinelor clasei curente si la cel putin 40% din orele celui de-al doilea an de studiu, dar la minimum 75% din totalul cumulat al disciplinelor celor doua clase.

Evaluarea sumativa se realizeaza pe parcursul anului scolar, conform calendarului stabilit. In cazuri exceptionale, evaluarea sumativa se desfasoara in vacantele prevazute in structura anului scolar.

Notele obtinute la evaluarile curente si sumative trebuie sa asigure posibilitatea incheierii mediilor la toate disciplinele prevazute in planul de invatamant, conform prevederilor regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, pentru cei 2 ani de studii.

Programul de promovare a doi ani de studii intr-un an scolar poate fi intrerupt la cererea parintilor/tutorelui legal al elevului sau prin nepromovarea evaluarilor finale la cel putin trei dintre disciplinele/module aferente semestrului I pentru fiecare clasa.

De asemenea, programul poate fi intrerupt si daca elevul nu promoveaza evaluarile sumative la cel putin 3 dintre disciplinele/modulele pentru care a optat pentru evaluarea sumativa.

Dupa intreruperea programului, elevul isi continua studiile in clasa curenta.
 

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
17

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
103

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
63

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...