Pe locul echipamentelor vechi, demolate în această vară, noile structuri vor include două sisteme de cogenerare de înaltă eficiență, formate din două motoare termice cu putere de 4,4 MWe și 4 MWt, precum și din două cazane de apă fierbinte (CAF-52 MWt). Constructorii și-au propus ca până la sfârșitul anului să ridice noile clădiri până la nivelul structurii de rezistență.
Programată pentru a fi funcțională începând cu primăvara anului viitor, noua sursă de producere a energiei termice și electrice va aduce avantaje nete pentru toți botoșănenii, punând la dispoziția acestora o soluție de încălzire convenabilă, ecologică și sigură. Echipamantele moderne vor consuma cantități substanțial reduse de combustibil și energie electrică. Totodată, noxele evacuate de noua centrală vor respecta cerințele de mediu pe care organismele europene pun un accent deosebit.
Etapele anterioare de investiții s-au concentrat, în mod special, pe rețele, înlocuindu-se integral magistrala de transport a apei fierbinți. S-au modernizat toate punctele termice și peste 70% dintre rețelele secundare. Efectele se văd deja în reducerea pierderilor de energie termică și apă.
"Dacă înainte de anii 2000, în rețeaua de termoficare intrau câte 130 de metri cubi de apă pe oră pentru menținerea presiunii, acum se pompează 2 metri cubi pe oră. Este o scădere de peste 98%, costuri pe care nu trebuie să le mai suportăm", Ion Diaconu, directorul general al SC Modern Calor SA.
Proiectul de modernizare, finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene, include sursa de producție și partea de rețele secundare rămase neînlocuite. La finalul tuturor lucrărilor ce urmează să se desfășoare în perioada următoare, municipiul Botoșani va avea un sistem de încălzire centralizată modernizat 100%.
SC Modern Calor SA
