Elevii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul de masă au aceleaşi drepturi ca orice elev

Elevii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale au dreptul să fie ÅŸcolarizaÅ£i în unităţi de învăţământ de masă, special ÅŸi special integrat, în funcÅ£ie de tipul ÅŸi gradul de deficienţă, iar cei integraÅ£i în învăţământul de masă au aceleaÅŸi drepturi ca orice elev, potrivit Regulamentului ÅŸcolar al MECS.

Prevederile fac parte din Regulamentul de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar, elaborat de Ministerul EducaÅ£iei ÅŸi Cercetării ÅžtiinÅ£ifice (MECS) ÅŸi publicat în Monitorul Oficial.

Conform Mediafax, documentul mai prevede că includerea elevilor în clase cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale, în urma diagnosticării abuzive pe diverse criterii, cum ar fi rasă, naÅ£ionalitate, etnie, limbă, religie, apartenenţă la o categorie defavorizată, se sancÅ£ionează conform prevederilor legale.

În funcÅ£ie de tipul ÅŸi gradul de deficienţă, elevii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale pot dobândi calificări profesionale corespunzătoare.

Copiii/tinerii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale ÅŸcolarizaÅ£i în unităţile de învăţământ special sau de masă beneficiază de asistenţă socială constând în asigurarea alocaÅ£iei zilnice de hrană, a rechizitelor ÅŸcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei ÅŸi a încălţămintei, în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaÅ£i în sistemul de protecÅ£ie a copilului, ÅŸcolarizaÅ£i în unităţile de învăţământ special sau de masă.

De aceleaÅŸi drepturi beneficiază ÅŸi copiii/tinerii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale, ÅŸcolarizaÅ£i în alt judeÅ£ decât cel de domiciliu, care pot primi ÅŸi cazare gratuită în internate sau în centrele de asistare pentru copiii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale.
Pentru elevii cu cerinÅ£e educaÅ£ionale speciale, cu boli cronice sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învăţământ la domiciliu sau pe lângă unităţile de asistenţă medicală, mai prevede regulamentul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul JudeÈ›ean de Istorie din BotoÈ™ani a participat la vernisajul expoziÈ›iei etnografice „Tehnici tradiÈ›ionale de realizare a scoarÈ›elor în România È™i Republica Moldova”...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele Municipiului Dorohoi!

astăzi, 15:05

Vineri seară, pe timpul executării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Dorohoi, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, pentru ca manif...

Zilele Municipiului Dorohoi: Andra a făcut show în prezența a sute de spectatori! (foto, video)

astăzi, 13:47

Startul evenimentelor a avut loc cu numeroase programe artistice susÈ›inute de grupuri vocale, tineri artiÈ™ti È™i soliÈ™ti vocali din oraÈ™, ce au încântat pe cei prezenÈ›i prin muzică È...