Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat la finele săptămânii trecute, în parteneriat cu DirecÈ›ia pentru Agricultură JudeÈ›eană Suceava, concursul „Alimentele tradiÈ›ionale, între moÈ™tenire È™i inovare”.
ParticipanÈ›ii la evenimentul culinar au fost elevi de la nouă licee din judeÈ›ele Suceava, NeamÈ› È™i BotoÈ™ani, organizaÈ›i în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază È™i deserturi. Scopul organizării concursului a constat în implicarea liceenilor în activități educative È™i creative, axate pe alimentaÈ›ia sănătoasă È™i nutriÈ›ie, oferindu-le oportunitatea de a-È™i demonstra competenÈ›ele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacÈ›iona È™i socializa cu elevi din alte instituÈ›ii de învățământ, precum È™i de a explora perspectivele unei potenÈ›iale cariere în industria alimentară.
Premiile au fost acordate pe categorii. Categoria preparat de bază
- locul I au fost elevii Maria Mehedeniuc È™i Matei Anghi – coordonaÈ›i de prof. Cristina Moloci È™i prof. Nicoleta Schipor de la Colegiul „Andronic Motrescu” RădăuÈ›i, cu produsul Sarmale de post cu crupe.
- pe locul al II-lea s-a clasat elevul Andrei IonuÈ› Sîsîiac, coordonat de prof. Oana Maria Fecioara de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, cu produsul Pârjoale moldoveneÈ™ti în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov È™i sos de hribi, iar
- pe locul al III-lea s-au situat elevii Elena Cristina Daniciuc, Daria Elena Vasiliu È™i Cristian Marius Agapie, coordonaÈ›i de prof. Cristina ToboÈ™aru de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu NeamÈ›, cu produsul MuÅŸchiuleÅ£ de porc cu sos pesto cu leurdă.
În cadrul categoriei Desert
- câÈ™tigătoarea locului I a fost eleva Marcela Manciuc, coordonată de prof. Adriana ÈšîcÈ™a de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu produsul Colivă Dubai.
- Pe locul al II-lea s-au situat elevele Andreea Furtună È™i Denisa Bianca Nearcu, coordonate de Oana Florina Tomniuc de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cu produsul DumbrăviÈ›a cake, iar
- pe locul al III-lea s-au situat elevele Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonate de prof. Lăcrămioara Cristina Lupan de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu produsul Papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure.
Din juriu au făcut parte specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, oameni de afaceri din domeniul industriei alimentare și personal didactic al facultății organizatoare.
Concursul organizat de FIA È™i-a propus dezvoltarea competenÈ›elor elevilor în pregătirea unor produse sănătoase, valorificarea È™i transmiterea cunoÈ™tinÈ›elor despre cultură, tradiÈ›ii È™i gastronomie de către elevi È™i profesori, precum È™i integrarea bunelor practici educaÈ›ionale în obÈ›inerea unor alimente tradiÈ›ionale È™i moderne. Conducerea facultății a vizat È™i evidenÈ›ierea diversității stilurilor alimentare, adoptarea unor obiceiuri sănătoase de către adolescenÈ›i, alinierea la standardele europene în ceea ce priveÈ™te igiena, sustenabilitatea, respectarea principiului sezonalității, protecÈ›ia mediului, precum È™i explorarea dimensiunilor artistice È™i È™tiinÈ›ifice ale domeniului alimentar/gastronomic.
Între obiectivele È›intă ale acestui concurs amintim: investigarea È™i valorificarea obiceiurilor gastronomice din diverse regiuni geografice ale țării, prin prezentarea unor preparate tradiÈ›ionale într-o expoziÈ›ie tematică, fiind urmărită È™i promovarea È™i diseminarea rezultatelor concursului în rândul È™colilor participante, respectiv în rândul comunității locale.
Sursa monitorulsv.ro
