Elevi botoșăneni, premiați la un eveniment culinar. Premiile au fost acordate pe categorii!

Participanții la evenimentul culinar au fost elevi de la nouă licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi. 

Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA) din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat la finele săptămânii trecute, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, concursul „Alimentele tradiționale, între moștenire și inovare”.

Participanții la evenimentul culinar au fost elevi de la nouă licee din județele Suceava, Neamț și Botoșani, organizați în 26 de echipe, care au pregătit 32 de preparate de bază și deserturi. Scopul organizării concursului  a constat în implicarea liceenilor în activități educative și creative, axate pe alimentația sănătoasă și nutriție, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra competențele, de a dezvolta încrederea în propriile abilități, de a interacționa și socializa cu elevi din alte instituții de învățământ, precum și de a explora perspectivele unei potențiale cariere în industria alimentară.

 

Premiile au fost acordate pe categorii. Categoria preparat de bază

- locul I au fost elevii Maria Mehedeniuc și Matei Anghi – coordonați de prof. Cristina Moloci și prof. Nicoleta Schipor de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți, cu produsul Sarmale de post cu crupe.

- pe locul al II-lea s-a clasat elevul  Andrei Ionuț Sîsîiac, coordonat de prof. Oana Maria Fecioara de la Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani, cu produsul Pârjoale moldovenești în crustă de cataif, piure de cartofi cu morcov și sos de hribi, iar

- pe locul al III-lea s-au situat elevii Elena Cristina Daniciuc, Daria Elena Vasiliu și Cristian Marius Agapie, coordonați de prof. Cristina Toboșaru de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, cu produsul Muşchiuleţ de porc cu sos pesto cu leurdă.

În cadrul categoriei Desert

 - câștigătoarea locului I a fost eleva Marcela Manciuc, coordonată de prof. Adriana Țîcșa de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, cu produsul Colivă Dubai.

- Pe locul al II-lea s-au situat elevele Andreea Furtună și Denisa Bianca Nearcu, coordonate de Oana Florina Tomniuc de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, cu produsul Dumbrăvița cake, iar

- pe locul al III-lea s-au situat elevele Oana Butucel și Anda-Maria Rodinciuc, coordonate de prof. Lăcrămioara Cristina Lupan de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu produsul Papanași la cuptor cu mouse de iaurt și sos de fructe de pădure.

Din juriu au făcut parte specialiști din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, oameni de afaceri din domeniul industriei alimentare și personal didactic al facultății organizatoare.

Concursul organizat de FIA și-a propus dezvoltarea competențelor elevilor în pregătirea unor produse sănătoase, valorificarea și transmiterea cunoștințelor despre cultură, tradiții și gastronomie de către elevi și profesori, precum și integrarea bunelor practici educaționale în obținerea unor alimente tradiționale și moderne. Conducerea facultății a vizat și evidențierea diversității stilurilor alimentare, adoptarea unor obiceiuri sănătoase de către adolescenți, alinierea la standardele europene în ceea ce privește igiena, sustenabilitatea, respectarea principiului sezonalității, protecția mediului, precum și explorarea dimensiunilor artistice și științifice ale domeniului alimentar/gastronomic.

Între obiectivele țintă ale acestui concurs amintim: investigarea și valorificarea obiceiurilor gastronomice din diverse regiuni geografice ale țării, prin prezentarea unor preparate tradiționale într-o expoziție tematică, fiind urmărită și promovarea și diseminarea rezultatelor concursului în rândul școlilor participante, respectiv în rândul comunității locale.

Sursa monitorulsv.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CampioMATE și-a desemnat campionii din Arenă, cine sub botoșănenii câștigători!

astăzi, 17:48

S-a tras cortina peste cea mai intensă ediție CampioMATE de până acum! Ediția 2025 a campionatului național de matematică pe echipe - program organizat de Asociația Visuri Îndrăzne...

Roi de albine capturat de un jandarm, SFAT pentru botoșănenii care se confruntă cu astfel de situații! (Foto, Video)

astăzi, 16:27

Pentru a doua dată în această săptămână, plutonierul adjutant șef Ovidiu Parasca din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani a intervenit, în urma unui apel 112,...

Doliu în educația botoșăneană: S-a stins ”o doamnă deosebită și un profesor cald!” (Foto)

astăzi, 15:42

Și-a dedicat viața educației și pasiunii pentru artă. A inspirat și îndrumat generații de elevi, le-a deschis inimile și mințile către frumusețea muzicii. Prin fiecare lecție, a cult...