Elevă din Botoşani: "În doi ani, Apolodor din Damasc a ridicat podul de la Drobeta, iar acum nu facem un kilometru de autostradă într-un an"

Elevă din Botoşani: "În doi ani, Apolodor din Damasc a ridicat podul de la Drobeta, iar acum nu facem un kilometru de autostradă într-un an"

 Cezara Mandrescu  Adevarul.ro

"Am avut un sentiment de tristeţe vizavi de ce se întâmplă astăzi în România. În doi ani, Apolodor din Damasc a ridicat podul de la Drobeta, iar acum în România zilelor noastre nu se mai poate realiza aşa ceva, nu facem un kilometru de autostradă într-un an". 

Autorităţile din Mehedinţi nu respectă istoria. Aşa gândesc doi adolescenţi din Botoşani şi Vâlcea, membri ai mai multor organizaţii de tineret din România, care au participat zilele acestea la o tabără de istorie dacică în Drobeta Turnu Severin. Mizeria din curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier şi din jurul Piciorului Podului lui Traian i-a îngrozit pe cei doi tineri, scrie cotidianul Adevărul.

Dacă autorităţile locale nu mişcă un deget pentru a îndrepta situaţia, cei doi adolescenţi cred că ar trebui ca elevii, liceenii, studenţii şi persoanele publice din Drobeta Turnu Severin să ia  iniţiativa, să demareze campanii şi proiecte locale gen "Let s do it, România!" în zonele unde se gasesc monumentele istorice.

"Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă", spune un proverb românesc care se potriveşte de minune cu ceea ce se întâmplă astăzi la Drobeta Turnu Severin. Autorităţile din Mehedinţi nu au fost în stare nici măcar să cheltuiască fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru reabilitarea Complexului Muzeal Regiunea Porţilor de Fier. În cadrul acestui proiect era prinsă şi o soluţie pentru punerea în valoare şi conservarea Piciorului Podului lui Traian, dar lucrările nu au fost finalizate. Aceste vestigii deosebit de importante ale României stau într-o cuvă de beton plină cu apă. De jur împrejur imaginea este dezolantă: gunoaie aruncate de-a valma, munţi de gunoaie, bălării cât casa, şobolani, şerpi. Un peisaj dezolant, care arată clar dezinteresul autorităţilor locale faţă de istoria acestui oraş.

Cezara Mândrescu, de 16 ani, elevă a Colegiului Naţional "Grigore Ghica Voievod" din Dorohoi (judeţul Botoşani) crede că cetăţenii oraşului ar trebui implicaţi în proiecte de curăţenie şi igienizare în zona istorică a oraşului. "Am văzut mizeria din jurul Piciorului Podului lui Traian. Cred că oamenii ar trebui motivaţi, ar trebui să se facă anumite proiecte, să se implice cetăţenii pentru că la Drobeta Turnu Severin chiar ai ce să vezi", spune Cezara. Şi pentru că vorbim de zona istorică a Severinului, adolescenta face o paralelă între grandioasa construcţie din epoca romană şi modul haotic în care se construieşte acum în România: "Sinceră să fiu am avut sentiment de tristeţe vizavi de ce se întâmplă astăzi în România. În doi ani, Apolodor din Damasc a ridicat podul de la Drobeta, iar acum în România zilelor noastre nu se mai poate realiza aşa ceva, nu facem un kilometru de autostradă într-un an". 

Dar pentru că Mehedinţiul se poate mândri cu multe locuri minunate, cei doi elevi au fost extrem de încântaţi de ceea ce natura oferă în Clisura Dunării, unul din cele mai spectaculoase locuri din România. Au plecat acasă cu amintiri frumoase din zona mirifică a Cazanelor, străjuită de Chipul lui Decebal de la Mraconia, dar cu sentimentul că în Mehedinţi autorităţile nu dau doi bani pe istoria locului.

Cine sunt cei doi elevi

Cezara şi Cosmin se cunosc din vara anului trecut când au fost implicaţi într-un proiect care se derula tocmai aici la Drobeta Turnu Severin, la iniţiativa unor tineri din Mehedinţi. "Am fost şi la olimpiade prezenţi, dar nu ne-am întâlnit, am fost la materii diferite. Eu am fost anul trecut la biologie unde am obţinut locul II la comunicare ştiinţifică la etapa naţională. Cosmin a fost la română şi matematică", spune zâmbind Cezara. Ambii  adolescenţi sunt membri ai mai multor organizaţii de tineret din România, consilieri în Consiliile Judeţene ale Elevilor în judeţele în care locuiesc, ambasadori ai Forumului Tinerilor din România, membrii ai Asociaţiei Generaţia de Astăzi, lucrători de tineret în reţeaua naţională coordonată de Ministerul Tineretului şi Sportului şi premianţi la diverse olimpiade naţionale, incheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent din Botoșanii, accidentat grav în timp ce se plimba cu bicicleta

astăzi, 18:13
351

Un băiat de 16 ani, din Botoşani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a acidentat grav în momentul în care se plimba cu bicicleta. Accidentul a avut loc pe o stradă dintre blocurile af...

Cutremur în zona Vrancea - Ce magnitudine a avut seismul înregistrat duminică

astăzi, 15:12
243

Un cutremur slab a avut loc duminică în România, în zona Vrancea.În ziua de 16 Mai 2021, la ora 13:44:38 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică...

Este deja SIGUR: Pfizer a anunțat DATA la care trebuie administrată a treia doză de vaccin anticoronavirus

astăzi, 14:39
876

Compania Pfizer este primul producător de medicamente care a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID.CEO-ul Pfizer a spus că a treia doza va fi făc...