Efectele schimbărilor climatice, tot mai vizibile. Vara nu mai pare vară, iar 49 de localităţi din 18 judeţe au fost afectate în urma precipitaţiilor din ultimele 24 de ore

Efectele schimbărilor climatice, tot mai vizibile. Vara nu mai pare vară, iar 49 de localităţi din 18 judeţe au fost afectate în urma precipitaţiilor din ultimele 24 de ore

Efectele schimbărilor climatice devin vizibile cu ochiul liber în România. După ce primăvara anului 2021 a fost una a recordurilor și fenomenelor extreme, fiind cea mai rece din ultimii 30 ani, începutul de vara a înregistrat la rândul său recordurile cele mai scăzute ale temperaturii și ploi cu efecte dramatice.

Doar în urma intemperiilor din ultimele 24 de ore, în nu mai puțin de 49 de localităţi din 18 judeţe din România au fost înregistrate efecte dure ale precipitaţiilor abundente, două persoane fiind luate de viituri, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Probleme s-au înregistrat în judeţele Botoşani, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Hunedoara, Harghita, Sibiu, Neamţ, Teleorman şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi şi 15 subsoluri, de pe 22 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil, fiind afectate şapte autoturisme.

"Din nefericire, în cursul zilei de ieri, două persoane au fost luate de apă (o persoană în localitatea Mănăstirea Caşin, jud. Bacău - bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt şi o persoană luată de apă în localitatea Almaş din jud. Neamţ - a fost găsită de echipajele de intervenţie în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul)", se arată într-un comunicat al IGSU.

Conform aceleiaşi surse, în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopţii nu s-a putut interveni, la faţa locului rămânând în supraveghere voluntari şi cadre ale ISU. Operaţiunile de extragere au fost reluate sâmbătă dimineaţă şi niciuna dintre cele 12 persoane nu prezenta probleme medicale.

"O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în localitatea Mănăstirea Caşin din jud. Bacău, unde şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele şase case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Caşin. De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe trei drumuri naţionale şi un drum judeţean", precizează IGSU.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în şapte localităţi din trei judeţe (Botoşani, Harghita şi Neamţ), însumând peste 5.000 de consumatori finali afectaţi.

În cursul zilei de vineri, pentru avertizarea populaţiei din zonele vizate de vremea rea, au fost transmise şase mesaje prin sistemul RO-ALERT în judeţele Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.

IGSU mai anunţă că în continuare sunt intervenţii în desfăşurare, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în judeţele Călăraşi, Bacău şi Vrancea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

860 de locuri de muncă libere pe piața muncii din județul Botoșani

astăzi, 15:45
285

AJOFM a anunțat astăzi că nu mai puțin de 860 de locuri de muncă sunt puse la dispoziție de agenții economici de la nivelul județului Botoșani în această săptămână.Iată l...

PSD declanşează o campanie de strângere de semnături pentru plafonarea preţurilor la gaze şi la energie electrică

astăzi, 15:34
123

Partidul Social Democrat va declanşa o campanie de strângere de semnături pentru plafonarea preţurilor la gaze şi la energie electrică, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al form...

Președintele Asociației „Salvează o inimă”, Vlad Dumitru Plăcintă, propus pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani

astăzi, 15:07
91

Municipalitatea de la Botoșani a anunțat astăzi că președintele Asociației „Salvează o inimă” este propus pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Botoșan...