Efectele pandemiei: Românii din Europa se pregătesc de Crăciun, dar nu acasă. Șoriciul, toba, cârnații și cozonacii de acasă paralizează orașele Europei

Românii din Europa se pregătesc de Crăciun dar nu s-au mai întors acasă. Pandemia și-a pus amprenta și pe obiceiul românilor plecați peste hotare care se întorceau an de an, de Crăciun, la familii. De teamă sau din cauza restricțiilor, aceștia nu se mai întorc acasă de sărbători.

Prin Vama Nădlac 2 au trecut în aceste zile aproape de două ori mai puține persoane față de anul trecut. Totuși, s-au format cozi și oamenii au așteptat chiar și o oră la frontieră. Mulți dintre cei care se întorc în aceste zile în țară prin punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 lucrează în Italia și Germania - state care nu sunt acum incluse pe lista galbenă de autoritățile române. Adică persoanele care vin în România de acolo nu trebuie să intre în carantină.

În schimb, românii plecați în toată Europa, își fac sărbătorile tot cu șorici, tobă și vin de acasă. Sute de mașini încărcate cu produse tradiționale românești ajung în toată Europa în aceste zile, spre disperarea autorităților din statele europene.

În Franța, mai multe autoutilitare care au sosit din România şi Republica Moldova, umplute cu pachete cu bucate tradiționale comandate prin internet au avut probleme din cauza atorităților. Livrările aveau loc pe drumul public din districtul Bisericii ruse de la Nisa, unde se adunau mai mulţi locuitori.

“500 de colete, 500 de clienți care vin în cartier și îl paralizează”, a spus Richard Gianotti, șeful poliției municipale, alertat de acest fenomen recurent al vânzărilor stradale.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, ofițerii de poliție municipali francezi, ofițerii vamali și agenții DREAL (direcția regională de mediu) au desfășurat vineri o operațiune comună spectaculoasă. Conducătorii auto care se ocupau cu livrări au fost amendați și trei dintre cele patru autoutilitare pline cu bunuri au fost confiscate. Acestea vor fi returnate după achitarea amenzilor vamale.

Vehiculele au fost aduse înapoi la MIN după-amiază pentru a fi percheziționate temeinic.

Au fost confiscate produse alimentare perisabile (carne, măruntaie, preparate din carne, etc.), transportate fără respectarea condiţiilor de depozitare, dar și 240 de pachete de țigări de contrabandă și 250 de litri de vin, pălincă și țuică de țară. Aparatele și mobilierul au fost returnate.

Alimentele tradiționale confiscate nu vor încărca mesele festive ale românilor, ci au fost distruse de serviciul de curățenie.

Și românii din Spania își fac deja aprovizionarea pentru masa de Crăciun. Din zecile de mii de pachete care ajung în Spania nu lipsesc sarmalele, caltaboșul, cârnații și cozonacii care să le amintească de gustul sărbătorilor petrecute acasă. În plus, magazinele cu specific vând în această perioadă tone de produse aduse special din România. ​

Și în Londra sunt cozi interminabile pentru pachetele pe care le primesc românii de la rudele din ţară. Nu surprinde pe nimeni că cele mai multe dintre pachete sunt pline cu mâncare tradițională.

Patron magazin cu specific românesc: “E inacceptabil să cari sacul de cartofi de acasă şi sacul de fasole şi sacul de ceapă. Nu merită, nu are cum să merite. Transportul costă în funcţie de ţară un euro, iar în UK, o liră pe kilogram. Vă daţi seama că nu merită. Se întâmplă în fiecare an, ok, e mai dulce ceapa în România, dar anul ăsta parcă au rămas ăştia fără niciun ban şi le trimit pachete de acasă”.

Doar în aceste zile, au plecat către Irlanda, Marea Britanie şi Italia 7 tiruri pline ochi cu colete doar din România, iar românii din străinătate stau la cozi interminabile ca să-şi ridice pachetele cu carne, ceapă, fasole şi murături, sarmalele, caltaboși, cârnați, cozonaci, vin, pălincă sau țuică de prune.

Zeci de mii de pachete pline aşteaptă să fie ridicate de cele 10 milioane de români din străinătate după ce rudele românilor din diaspora trimit an de an pachete cu mâncare tradițională de sărbători. Așa că nu e de mirare că în aceste zile românii stau la cozi interminabile, în maşini, ca să îşi ridice pachetele.

 

Spune-ne opinia ta