Depopularea masivă a României a făcut ca în momentul de față, cu doar 5,3%, România să fie unul din statele din Europa cu cele mai mici rate a șomajului din zona Euro. Practic, în România a devenit din ce în ce mai greu să găsești personal specializat pentru angajare, iar numărul celor fără un loc de muncă este tot mai redus.
În rândul celor 27 de state membre ale UE, în august cele mai scăzute rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2,7%), Polonia (3,1%), Malta (4,1%), Germania (4,4%), Olanda (4,6%), Slovenia (4,7%), Austria (5%), Belgia (5,1%), Irlanda (5,2%) şi România (5,3%). La polul opus se situează Spania (16,2%), Italia (9,7%) şi Lituania (9,6%).
Rata şomajului a continuat să crească în august, o lună marcată de relaxarea restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (Covid-19), ajungând la 8,1% în zona euro şi la 7,4% în Uniunea Europeană, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Este a cincea lună de creştere consecutivă a ratei şomajului, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană.
Eurostat estimează că în zona euro aproximativ 13,188 milioane de persoane (din totalul populaţiei estimat la 330 de milioane) erau în şomaj în cursul lunii august, cu 251.000 mai multe decât în iulie.
În august, 3,032 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, din care 2,460 milioane erau în zona euro. În rândul femeilor din UE, rata şomajului era de 7,6% în august, în creştere de la 7,5% în iulie, în timp ce în rândul bărbaţilor rata şomajului era de 7,1% în august, stabilă faţă de iulie.
Cifrele făcute publice astăzi de EUROSTAT vin în momentul în care, în prezent, se estimează că cifra reală a românilor care au părăsit teritoriu național se situează între 7 și 10 milioane.