Ediţia a VI-a a Concursului interjudeţean "Timp şi spaţiu românesc în context european" la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Botoşani

O nouă ediţie de succes a proiectului educativ cu titlul Concurs interjudeţean "Timp şi spaţiu românesc în context european", a fost organizată sambata, 25 mai 2013, la Şcoala Gimnazială Nr.10-Botoşani.

Concursul, ajuns la cea de-a VI-a ediţie în acest an, este unul dintre importantele proiecte iniţiate şi derulate de dascălii de prestigiu din această şcoală, devenind deja o tradiţie între competiţiile de anvergură. Tot o tradiţie o reprezintă, deja organizarea lui în parteneriat cu cele mai cunoscute instituţii de cultură şi instituţii şcolare din ţară, dovedind importanţa pe care o acordă această unitate de învăţământ atât educaţiei formale, cât şi celei nonformale de calitate.

Iniţiat de o echipă renumită de dascăli ai Şcolii Gimnaziale Nr.10-Botoşani în anul 2008, concursul şi-a câştigat o binemeritată reputaţie naţională, fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente de educaţie interculturală şi interdisciplinară din ţara noastră, având o contribuţie însemnată la formarea tinerei generaţii.

Motivele derulării sale, precum: înţelegerea sufletului locului şi a vechilor legături dintre timp şi istorie, dintre origine şi reşedinţă, dintre tradiţie şi memorie – înţelegerea şi păstrarea fiinţei naţionale în contextul integrării europene şi mondiale, devin un obiectiv esenţial în procesul educaţiei interculturale a elevilor de azi ca cetăţeni europeni.
 
Cine suntem noi, românii? De când şi de unde venim pe arca timpului? Cum relaţionăm cu alte culturi? Cât şi cum vom rezista ca naţiune într-o pluralitate a lumilor ameninţate de spectrul globalizării şi uniformizării ?
 
În şcoală,  însuşirea primelor noţiuni despre originea pământului şi poporului român se datorează disciplinelor geografie şi istorie, începând cu clasa a IV-a, cât şi textelor narative ale altor discipline sau opţionalelor cu conţinut specific istorico-geografic.
 
Aceste considerente au stat la baza iniţierii şi  promovării Proiectului Educativ Interjudeţean  "Timp  şi  spaţiu  românesc  în  context  european", care este organizat şi găzduit de Şcoala Gimnazială Nr. 10 Botoşani, având ca obiectiv principal motivarea elevilor în abordarea acestor discipline ca prime suporturi de cercetare ştiinţifică a originilor, începând de la orizontul local apropiat şi până la inter-relaţionarea României cu ţările europene şi ale întregii comunităţi mondiale şi permite realizarea acestui obiectiv prin toate cele trei tipuri de educaţie:  formală, nonformală, informală – într-o abordare transdisciplinară.
 
Concursul a ajuns anul acesta la a VI-a ediţie,  este înscris în Calendarul Activităţilor Educative  Regionale şi  Interjudeţene  cu nr. 35266/ 2/ 06.03.2013  la poziţia 238 şi  se  adresează elevilor din clasele I – IV, în rândul cărora a avut un  ecou deosebit, dovedit prin participarea unui număr din ce în ce mai mare de elevi la fiecare ediţie următoare.
 
Structurat pe 3 secţiuni şi  3 etape, concursul  a ajuns  la ultima etapă – Proba de cunoştinţe  la disciplinele istorie şi geografie – Secţiunea I, pentru elevii claselor a IV-a,  care s-a desfăşurat ieri, 25 mai 2013, la Şcoala Gimnazială Nr. 10 Botoşani.
 
Organizarea respectă procedurile concursurilor de cunoştinţe - gen olimpiadă:  intrarea în săli după liste afişate la intrare, elaborarea subiectelor pe foi tipizate si sigilate, supravegh,erea de către profesori asistenţi, corectarea lucrărilor după bareme, de către două comisii de evaluare, afişarea rezultatelor. Tot în această zi vor fi afişate rezultatele de la Secţiunile II şi III, şi va  fi amenajată  expoziţia de lucrari: creaţii plastice şi literare, postere afişe, portofolii- în aceeaşi tematică: istorie-geografie naţională şi locală.
 
Experienţa ediţiilor anterioare, ca  şi interesul pentru înscriere,  în acest an,  a noi şcoli partenere, au condus la rezultate  foarte bune, de pe urma cărora, cei dintâi beneficiari  sunt elevii – mai motivaţi şi mai responsabili  faţă de activitatea de învăţare şi de întoarcere la rădăcinile istoriei românilor, apoi - cadrele didactice implicate - care pot beneficia de un veritabil schimb de experienţă, ca şi de un feed-back al propriilor competenţe şi performanţe  profesionale  şi, implicit,       evidenţierea valorii deosebite a acestei manifestări competiţionale în cadrul sistemului educativ, implicarea permanentă a dascălilor Şcolii Gimnaziale Nr.10-Botoşani în educaţia de performanţă şi  colaborarea cu instituţiile culturale ierarhic superioare şi diriguitoare ale învăţământului botoşănean: ISJ, CCD, AIJBT.

Drept dovadă a succesului, o parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de Şcoala Gimnazială Nr.10-Botoşani s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea concursului.

(Comunicat de presa)
                                                                                                                                        
 
                                                                                                

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dezvăluire tulburătoare: Românii care se întorc acasă ”între patru scânduri”!

astăzi, 11:57

O dezvăluire înfiorătoare făcută de directoarea unei companii de repatrieri funerare scoate în prim-plan viața grea pe care o trăiesc unii români plecați să muncească î...

(P) 8 Martie la Restaurant D.A.R. – O seară plină de eleganță și rafinament!

astăzi, 11:00

În data de 8 Martie, D.A.R. Events, Restaurant & Barn vă invită să sărbătoriți frumusețea, grația și bucuria de a fi femeie! Echipa Restaurantului D.A.R. a pregătit o seară de ne...

Zonele frecventate de tineri în atenția polițiștilor: Acțiune pentru siguranța cetățenilor din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:55

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșa...