E POSIBIL? Cum sa supravietuiesti in plina criza: O forma de capitalism cu "fata umana" face furori in Occident

E POSIBIL? Cum sa supravietuiesti in plina criza: O forma de capitalism cu "fata umana" face furori in Occident
Muncesti din greu, incerci sa castigi mai mult, sa ai o casa, o masina, un cont in banca, sa iti platesti darile la zi, si atunci cand ti-e lumea mai draga, te trezesti ca statul iti confisca mare parte din bani, precum in Cipru, ca viata e tot mai scumpa, ca nimic in jurul tau nu mai este fundamentat economic. Ce solutii ai?

O miscare sociala imposibila acum 20 de ani isi face tot mai mult simtita prezenta in Occident.

"Freedom from Ownership" ("Eliberarea de proprietate"). Un concept economic din seria "capitalismului cu fata umana" care prinde tot mai mult in special in statele nordice ce prevede, in esenta, eliberarea de orice forma de proprietate. Filozofia este simpla – De ce sa cumperi obiecte si servicii cand poti sa le impartasesti cu cei din comunitate.

"In multe orase din lume au aparut aplicatii care te ajuta sa intri in contact cu alti oameni din aeroport, la sosire, pentru a imparti un taxi, sau aplicatii precum Sidecar, care ajuta oamenii care au trasee asemanatoare prin oras sa se intalneasca si sa imparta masina", explica Ana Iorga, doctorand in neuromarketing la Academia de Studii Economice Bucuresti.

"Ideea de a inchiria hainele de ocazie este din ce in ce mai atractiva: nu poti fi vazuta de prea multe ori cu o rochie, oricat de scumpa ar fi; daca vrei sa fii la moda, iti asumi ca nu vei purta o mare parte din haine si in sezonul urmator; bugetul garderobei scade drastic (si spatiul necesar depozitarii ei), in timp ce aparitiile in public sunt de fiecare data surprinzatoare", afirma aceasta.

Expertul spune ca aceasta noua "filozofie" incepe sa fie observata in special printre cei tineri, pentru care posesiunile materiale nu mai reprezinta un scop in sine, ei punand pret mai degraba pe posibilitatea de a avea acces la diverse bunuri care le permit sa "traiasca clipa" mai intens sau sa aiba experiente din cele mai diverse.

Turismul si masinile, in prim-plan

Serviciile de sharing s-au dezvoltat spectaculos in ultimii ani. Cel mai bine reprezentate sunt cele de servicii turistice si inchirieri masini.

Turismul de tip time-sharing a fost implementat cu succes si in Statele Unite ale Americii, treptat integradu-se si in tari precum Italia, Germania, Austria, Bulgaria si Ungaria.

Time-share reprezinta o modalitate de a cumpara un spatiu de cazare pentru vacanta, care ofera turistilor dreptul de a ocupa un apartament, o vila sau orice alt tip de de spatiu de cazare pentru una sau mai multe saptamani pe an. Imobilul este de obicei un complex turistic dotat cu facilitati pentru petrecerea timpul liber (piscina, sauna, terenuri pentru practicarea sportului, etc).

Pretul poate varia in functie de momentul anului, destinatia aleasa si de tipul imobilului.

Va ajunge aceasta moda si in Romania?

Potrivit expertului, "in Romania exista inca un fel de manie de a colectiona diferite obiecte si de a te atasa de diferite tipuri de propritati (obiecte, masini, case), ca o forma de compensare pentru precaritatea impusa in regimul comunist".

Ana Iorga spune ca, daca tinerii sunt deschisi unor astfel de idei, cei in varsta resping acest trend, deoarece, spun ei, este placut sa detii lucruri (o casa frumoasa, o masina scumpa) si nu vad de ce ar trebui sa renunte la ele sau sa le imparta cu altcineva.

In Romania, acest concept de sharing este deocamdata la inceput, insa si-au facut deja simtita prezenta cateva servicii turistice si de prestari auto, precum ecodrum.ro.

Scumpirea carburantilor si a serviciilor de reparatii auto, alaturi de cresterea taxelor si impozitelor nu a facut altceva decat sa accentueze interesul romanilor fata de astfel de servicii.

"Astfel de idei sunt interesante, pana la un anumit punct. Le imbratiseaza in special tinerii, pentru ca acestia  nu au inca responsabilitatile unei familii", a declarat analistul economic Cristian Dinulescu.

"Nu exclud insa ca, pe viitor, odata cu schimbarea generatiilor, acest fenomen sa prinda si la noi. Generatia prezentului este, inca, de ideea ca proprietatea, in special cea imobiliara, iti asigura o zona de conform psihic. Asociati aceasta conceptie si cu relativa imobilitate a fortei de munca si veti avea tabloul unei realitati in care sharingul este putin probabil sa devina un fenomen", a mai spus acesta.

dailybusiness.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
119

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
366

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...