E oficial: Cardurile de sanatate vor fi expediate doar prin posta

E oficial: Cardurile de sanatate vor fi expediate doar prin posta
Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite asiguratilor doar prin serviciile postale, se mentioneaza intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial si intrat deja in vigoare. Documentul este obligatoriu inca din 1 ianuarie 2013, insa abia din a doua jumatate a acestui an a inceput sa fie distribuit catre mai multi asigurati.

Distributia cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate catre asigurati se va realiza doar prin servicii postale, potrivit OUG nr. 103/2013 privind salarizarea  personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, in vigoare din 15 noiembrie.

Mai exact, acest act normativ modifica Legea sanatatii, stabilind ca: "Distributia cardurilor catre asigurati se realizeaza prin servicii postale".

In plus, cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si cheltuielile pentru distributia acestuia prin servicii postale, se suporta de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se subliniaza in actul normativ.

De asemenea, diferenta de plata, pana la valoarea integrala a cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate, se realizeaza dupa receptia cardurilor nationale de asigurari sociale de sanatate personalizate cu datele asiguratilor.

Personalizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte, structura componenta a Ministerului Administratiei si Internelor.

Atentie! In OUG nr. 103/2013 nu se prevede de cand s-ar putea distribui cardurilor de sanatate. Vezi AICI de ce nu ne-am primit pana acum cardurile.

Distributia prin posta, anuntata de mai multe ori


La mijlocul lunii septembrie, MS a propus pentru prima data ca acest card sa fie distribuit prin posta, dar si prin primarii si serviciile locale de evidenta a populatiei. Pe 9 octombrie, acest minister a revenit cu propunerea de distribuire a cardurilor de santate, eliminand ultimele doua variante.
 
Conform MS, masura de distribuitie prin posta se impune deoarece Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina de Familie nu a acceptat distribuirea prin intermediul cabinetelor de medicina de familie a cardului national de asigurari sociale de sanatate, asa cum este prevazut in momentul de fata.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 900/2012, cardul national de sanatate este obligatoriu inca din 1 ianuarie 2013, inlocuind adeverinta de asigurat, dar de-abia din a doua jumatate a acestui an a inceput sa fie distribuit catre mai multi asigurati.

Cardurile de sanatate vor fi distribuite asiguratilor dupa ce vor fi personalizate. Potrivit CNAS, vor putea fi folosite de catre asigurati si vor deveni obligatorii doar dupa ce se finalizeaza distribuirea acestora si dupa ce vor fi achizitionate cititoarele de carduri de catre furnizorii de servicii medicale

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

astăzi, 19:10
98

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

astăzi, 18:09
312

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
662

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...