E bine sa stii: Pregatirea pentru interventia chirurgicala
Stiri Botosani Friday, 9 May 2014 ActualitateA face fata unei interventii chirurgicale poate fi o experienta inspaimantatoare plina de intrebari, indoieli si incertitudini. Totusi, majoritatea interventiilor sunt elective, adica pacientul decide daca interventia este cea mai buna optiune si poate alege sa faca aceasta operatie. Acest proces al deciziei deseori ofera pacientei timpul necesar pentru pregatire, reprezentand un pas important. Studiile sugereaza ca femeile care se pregatesc mental si fizic pentru operatie au mai putine complicatii, mai putina durere si au o recuperare mai rapida decat cele care nu sunt pregatite.
In 20 de ani de la inventarea anesteziei, la mijlocul secolului 19, interventiile chirurgicale s-au dezvoltat de la afectiuni precum apendicita pana la fibroame uterine. In ce priveste chirurgia ginecologica, entuziasmul a fost in mod special mai intens, si prima histerectomie a fost realizata in 1843 in Manchester, Anglia. Astazi, directia in chirurgia ginecologica este catre tehnici mai putin invazive care nu necesita incizii abdominale largi. Medicii incearca chiar chirurgia fara incizie – o noua tehnica prin care organele interne sunt indepartate prin orificiile naturale ale corpului cum ar fi gura sau vaginul. In plus, astazi, au fost dezvoltate anestezice cu actiune rapida care au mai putine efecte secundare decat agentii anestezici traditionali.
Pregatirea pentru inteventia chirurgicala s-a modificat, de asemeni. Nu in urma cu mult timp, o operatie insemna internarea in spital cu o zi mai inainte si externarea dupa o saptamana. Astazi, mai mult de jumatate dintre interventiile chirurgicale, printre care si multe proceduri ginecologice, sunt realizate la pacienti neinternati. Acest tip de interventii nu necesita ca pacientul sa petreaca noaptea in spital. In schimb, interventia este realizata intr-un centru chirurgical ambulatoriu, iar pacientul se poate intoarce acasa in mai putin de 24 de ore. Aceste facilitati sunt disponibile deocamdata doar in tarile dezvoltate. In general, chirurgia ambulatorie este potrivita pentru proceduri simple care pot fi realizate in 60-90 de minute si nu necesita ca pacientul sa fie monitorizat atent dupa interventie.
Chirurgia ambulatorie ofera cateva avantaje fata de interventiile care necesita spitalizare, cum ar fi:
- un risc scazut de infectie dupa interventie;
- recuperare la domiciliu;
- mai putine intarzieri si un timp mai scurt de asteptare;
- costuri mai mici;
- o perturbare mai mica a programului pacientului.
Totusi, daca este necesara realizarea unei incizii largi sau exista risc pentru complicatii, chirurgia de o zi poate sa nu fie o optiune potrivita. Chirurgia ambulatorie nu este pentru orice pacient. Femeile cu afectiuni cronice cum ar fi diabet, afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala sau care au altfel de risc pentru complicatii care necesita spitalizare, pot sa nu fie eligibile pentru chirurgia de o zi.
Chirurgia de o zi pune, de asemeni, mai multa responsabilitate asupra pacientului care trebuie sa faca testele preoperatorii necesare, sa-si administreze medicatia analgezica, sa mentina inciziile curate si sa realizeze ingrijirea postoperatorie de unul singur. O femeie care are copii mici de ingrijit acasa poate sa nu doreasca sau sa nu fie capabila sa-si ia si responsabilitati suplimentare si poate sa nu fie un candidat bun pentru chirurgia de o zi. Aceste avantaje ale interventiei chirurgicale o poate face mai convenabila, dar nu inseamna ca este mai putin stresanta. Hormonii eliberati ca raspuns la stres pot genera simptome de la cefalee la hipertensiune arteriala. Hormonii de stres pot duce, de asemeni, la slabirea sistemului imunitar si sa interfereze cu abilitatea organismului de a face fata durerii si infectiei.
Interventia chirurgicala are si un efect emotional. O femeie care a auzit ca o histerectomie ii va ruina viata sexuala sau o va face sa fie obosita timp de mai multe luni, spre exemplu, poate deveni deprimata, anxioasa si furiasa pe propriul corp. Pentru unele femei, anticiparea spitalizarii si separarii de familie poate face adaptarea dificila. Chiar si proceduri simple realizate in cabinetul medicului pot determina reactii puternice.
Pregatirea emotionala
Interventia chirurgicala are si un efect emotional. O femeie care a auzit ca o histerectomie ii va ruina viata sexuala sau o va face sa fie obosita timp de mai multe luni, spre exemplu, poate deveni deprimata, anxioasa si furiasa pe propriul corp. Pentru unele femei, anticiparea spitalizarii si separarii de familie poate face adaptarea dificila. Chiar si proceduri simple realizate in cabinetul medicului pot determina reactii puternice.
Unii experti recomanda pregatirea pentru o interventie chirurgicala printr-o serie de tehnici de relaxare: respiratia profunda, gandirea pozitiva si vizualizarea: imaginarea si vederea mentala a unui rezultat pozitiv al interventiei chirurgicale si o recuperarea rapida, spre exemplu.
Pregatirea fizica
In timp ce pregatirea emotionala este un pas necesar dar deseori trecut cu vederea, pregatirea fizica este este un factor important pentru evolutia postchirurgicala buna.
In saptamanile de dinainte de interventia chirurgicala, pacientul ar trebui:
- sa se opreasca din fumat si sa evite excesul de alcool;
- sa aiba o dieta echilibrata care sa includa multe alimente bogate in vitamina C, care ajuta la vindecarea tisulara;
- evitarea aspirinei si a altor medicamente asemanatoare aspirinei care interfereaza cu coagularea sangelui, cu cinci-sapte zile inainte de intervenita chirurgicala;
- exercitiu fizic regulat pentru cresterea nivelului de energie si mentinere fortei;
- pregatirea casei, care sa includa pregatirea hranei si rearanjarea mobilei daca acest lucru este necesar;
- daca este necesar, realizarea unor aranjamente cu persoane care pot ingriji copiii in timp ce pacienta este la spital.
In cazul in care pacienta opteaza pentru chirurgie, ar trebui sa discute urmatoarele cu medicul:
- Programarea interventiei elective, luand in considerare problemele familiale si cele de serviciu;
- Aflarea tipului testelor de laborator de rutina necesare, care pot include radiografii, teste de sange, teste de urina si electrocardiograma;
- Intrebari legate de modificarea programului administrarii si dozelor de medicamente pe care pacienta deja la ia;
- Daca pacienta este diabetica, trebuie discutata modificarea dozelor de insulina in timpul perioadei preoperatorii cand pacienta nu mananca;
- Intrucat exista mai multe modalitati de a realiza o procedura specifica, medicul trebuie sa explice pacientei interventia si cum este realizata, daca exista mai multe tehnici de realizare. Spre exemplu, daca pacienta are fibrom, poate alege intre histerectomie (indepartarea intregului uter, care poate fi realizata in mai multe feluri), o miomectomie (indepartarea doar a fibromului), o embolizare a arterei uterine (intreruperea fluxului sanguin catre uter), plus alte cateva tehnici non-invazive pentru indepartarea fibroamelor;
- Daca pacienta se pregateste pentru interventie electiva, isi poate alege chirurgul si sa-si faca "temele" in ceea ce-l priveste: cat este de experimentat? Daca are subspecializari? Cat de mult interventii asemanatoare a mai realizat? Care este rata succesului sau? De retinut totusi ca cel mai important motiv pentru a alege un anume chirurg este ca femeia sa se simta respectata si ascultata.
Consideratii legale
Odata ce pacienta s-a hotarat pentru interventia chirurgicala, si-a facut testele necesare si s-a pregatit mental si fizic, i se va cere sa semneze un consimtamant informat. Acum este si cel mai bun moment pentru a dona sange pentru operatie si a oferi directive inainte de operatie. Aceste instructiuni ii comunica medicului planurile pacientului in perioada in care acesta nu poate vorbi pentru sine.
Exista doua tipuri de instructiuni: un testament pentru viata si o procura de ingrijire medicala. Medicul trebuie sa aiba o discutie detalaiata cu pacienta inainte de interventie, astfel incat aceasta sa fie complet informata cand ia decizia asupra interventiei chirurgicale. Acesta poarta numele de consimtamant informat pentru anumite proceduri. Procesul consimtamantului informat ar trebui sa includa o discutie despre riscurile si beneficiile interventiei propuse.
Formularele de consimtamant difera de la un spital la altul si poate include permisiunea pentru proceduri aditionale, daca acestea sunt necesare. Este bine ca pacienta sa semneze consimtamantul cu cateva zile inainte pentru a nu se confrunta cu lista de riscuri chiar inainte de interventie, lucru care poate determina anxietate. Ar fi bine ca pacienta sa semneze consimtamantul doar in momentul in care a inteles tot ce i s-a explicat si se simte confortabil cu ce a aflat. Aceasta parte a procesului nu trebuie grabita, iar pacienta trebuie sa puna intrebari daca simte nevoia.
Inainte de interventie pacienta poate fi rugata sa semneze si un formular de acceptare a transfuziei de sange, daca aceasta este necesara. Sangele transfuzat poate proveni de la banca de sange sau pacienta poate dona sange inainte de operatie, transfuzie numita autologa. Sau membrii familiei sau prietenii care au aceeasi grupa de sange pot dona pentru pacienta.
Daca pacienta ia in considerare transfuzia cu sange autolog:
- sa intrebe chirurgul daca exista probabilitatea de a avea nevoie de sange si cat de mult;
- sa ia in considerare administrarea de suplimente de fier pentru a reface sangele inainte de operatie.
Intelegerea durerii
Intelegerea a ceea ce se intampla dupa operatie este la fel de important ca si cunoasterea a cee ce se intampla in timpul operatiei. Durerea este o parte inevitabila a chirurgiei. Durerea este modul in care organismul trimite semnale de avertizare catre creier, semnaland faptul ca exista leziuni care trebuie ingrijite.
Desi este o reactie normala la interventia chirurgical, durerea poate interfera cu recuperarea prin:
- poate face ca pacienta sa-si suprime tusea, ducand la acumularea de lichid la nivelul plamanilor si aparitia pneumoniei;
- incetinirea reluarii tranzitului intestinal;
- impiedicarea pacientei sa coboare din pat, crescand riscul de aparitie a cheagurilor de sange;
- cresterea nivelului de stres, depresie si anxietate.
Exista mai multe cai de a reduce durerea dupa operatie: narcoticele, cum ar fi morfina si codeina pot fi prescrise pentru durere severa si administrate intravenos, oral sau transcutanat (prin plasture). Acetaminofenul, medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum a fi ibuprofenul si alte antalgice non-narcotice pot fi, de asemeni, utilizate, sub forma lichida sau de comprimat. Injectiile locale cu anestezic sau creme si plasturi anestezici pot ajuta la pregatirea corpului pentru o procedura sau la ameliorarea durerii dupa interventie.
In functie de tipul de interventie chirurgicala, pacientei i se pot administra antalgice prin analgezia intravenoasa controlata de pacient, care este de obicei folosita in spitale pentru durerea acuta postchirurgicala. In cazul acestui tip de administrare, pacientul este conectat la o masina numita pompa de administrare a antalgicelor controlata de pacient. Cand pacientul apasa buntonul de control, pompa elibereaza o doza de narcotic sau alt analgezic intravenos. Dozele sunt mai mici decat cele administrate prin injectie, dar intrucat medicamentul ajunge direct in sange, ameliorarea poate sa apara in cateva secunde. Alte abordari nonmedicale pentru ameliorarea durerii pot fi eficiente.
Acestea sunt:
- tehnici de relaxare;
- aplicarea de cald sau gheata pe locul operat;
- masajul si exercitiile de intindere (stretching);
Inainte de operatie este bine ca pacienta sa discute cu medicul despre posibilele tipuri de durere ce pot apare si cele mai eficiente mijloace de a o ameliora.
sfatulmedicului.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Mii de persoane și-au găsit un loc de muncă prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele zece luni ale anului!
Din totalul persoanelor ocupate până la data de 31 octombrie 2024, 1.564 au peste 45 de ani, 457 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 142 au între 30 și 35 de an...
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată de elevii unei școli din Botoșani! (Foto)
Elevii clasei a VI-a A de la Şcoala Profesională Specială ,,Sf. Stelian” Botoşani, au marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, cu tema DREPTUL LA PROTECŢIE, coordonaţi de prof...
UEFA a decis oficial: România a câștigat cu 3-0 la ”masa verde” meciul cu Kosovo. Ce alte sancțiuni s-au mai dictat!
La 5 zile după ce reprezentativa din Kosovo a ieșit de pe teren la întâlnirea de pe Arena Națională și a refuzat să mai joace ultimele 2 minute, UEFA a dat un verdict favorabil forma...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.58 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici