E bine sa stii: Alimente nerecomadate la micul dejun

E bine sa stii: Alimente nerecomadate la micul dejun
Pentru a fi sanatos si, mai ales, pentru a nu irita organismul, este bine sa eviti anumite alimente pe stomacul gol.

Unele provoaca iritatii ale mucoasei gastrice, altele perturba echilibrul pH-ului, iar altele contribuie la dezvoltarea unor boli, ca diabetul sau gastrita, scrie Big Picture.

Fireste, nu exista o regula generala, intrucat consumul alimentelor trebuie individualizat, in functie de felul in care organismul fiecaruia dintre noi accepta sau nu un anumit aliment.

Pentru acest motiv, lista de mai jos explica la fiecare caz in parte in ce fel ne dezavantajeaza unele alimente, daca le mancam la micul dejun. In functie de cum ne cunoastem propriul organism, putem sa optam.

Citrice

Portocalele, mandarinele si lamaile consumate pe stomacul gol pot provoca alergii sau pot dezvolta gastrite. Dar nici nu sunt total nerecomandate, ele continand vitamine. Ca sa nu se produca efectele nefavorabile, se recomanda celor carora le plac citricile la micul dejun sa inceapa cu o portie de fulgi de ovaz. Nu este tocmai placuta la gust, dar se constituie ca un scut in fata efectului agresiv al citricelor.

Banane

Multi considera bananele ca inofensive, intrucat nu irita mucoasa gastrica. Este corect, dar bananele au un continut ridicat de magneziu, care poate afecta sistemul cardio-vascular. Mancandu-le sistematic la micul dejun, te poti pomeni cardiac.

Legume crude

Legumele crude sunt recomandate totdeauna ca regim de slabit si ca aducatoare de vitamine. Dar nimeni nu ne atrage atentia ca rosiile, castravetii si varza cruda, pe stomacul gol, sunt daunatoare persoanelor afectate de probleme gastrice.

De asemenea, rosiile au un continut ridicat de pectina si acid tanic, generatoare de pietre renale. Sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, dar nu la micul dejun. Mai tarziu in zi.

Dilema iaurtului

In ciuda reclamelor imbietoare care ne invita sa incepem ziua cu un delicios pahar cu iaurt, efectul acestui produs este discutabil. Iaurtul este util datorita fermentilor sai, dar corpul nostru dispune de dimineata de propria sa microflora. Prin urmare, aportul iaurtului pe nemancare este zero, sub acest aspect.

Iaurtul este foarte util la 2-3 ore dupa micul dejun sau la cina. De dimineata, fermentii din iaurt, nimeriti in mediul acid din stomac, mor instantaneu si n-au niciun efect. Se mentine doar microflora din organism, care s-a obisnuit in respectivul mediu.

Bauturi reci

Candva se recomanda un pahar cu lapte cald pe stomacul gol. Intre timp, moda s-a schimbat si multa lume prefera o bautura racoritoare sau chiar un pahar cu apa rece. Apa este recomadata din multe puncte de vedere, dar daca este rece, ea va irita mucoasa gastrica.

Este de dorit un pahar cu apa calda sau un ceai. In prezenta unor boli cronice ale tractului digestiv, bauturile reci baute pe stomacul gol agraveaza boala.

Dulciuri

Dulciurile sunt daunatoare in general, dar consumate pe stomacul gol devin chiar nocive. Imediat dupa trezire, pancreasul nu este capabil sa elibreze cantitatea necesara de insulina, corespunzaoare dulciurilor consumate, ceea ce determina cresterea cantitatii de zahar in sange si favorizeaza aparitia diabetului.

Cafeaua de dimineata

Cafeaua face obiectul multor discutii chiar si intre specialisti, intrucat pe de o parte acestia au constatat caracterul ei nociv daca este consumata peste anumite limite, iar pe de alta parte bautorul de cafea simte imediat efectul revigorant al bauturii.

Pentru acest motiv, specialistii au retineri in a interzice cu desavarsire cafeaua.

Dar daca este vorba sa iti bei cescuta cu cafea pe stomacul gol, atunci efectul ei nociv este in afara oricarei discutii. In aceste conditii, cafeaua irita mucoasa gastrica, produce cresterea secretiei de suc gastric si promoveaza declansarea gastritei.

Carnati prajiti, sunca, jumari

Toate acestea contin ingrediente nocive, constituind adesea chiar agenti cancerigeni, gata sa dezvolte celule canceroase. Dimineata, la trezire, stomacul este slab protejat si nu este deloc pregatit pentru un atac chimic, cu alimente de genul celor aratate. Carnatii prajiti sunt de preferat la pranz sau chiar deloc.

Usturoi

Multi nutritionisti recomanda usturoiul din numeroase puncte de vedere si au dreptate, intrucat acest ingredient era cunoscut inca in antichitate ca dezinfectant si benefic pentru organism. Cu o singura conditie: sa nu fie consumat pe stomacul gol. Usturoiul servit la micul dejun irita peretii vezicii biliare si ai stomacului.

SURSA

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A trecut la cele veșnice maica cea ”rugătoare și foarte râvnitoare” (Foto)

astăzi, 08:11
47

S-a stins Maica Epraxia, originară din Dorohoi, ”cea tare în credință și cu multă nădejde în Hristos Domnul”.Avea 83 de ani. A avut o viață frumoasă și înc...

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, Episcopul Ierusalimului

astăzi, 08:00
10

Sfântul Simeon (†107) era fiu al lui Cleopa, fratele bun al lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria, după cum mărturisesc scriitorii Eusebiu de Cezareea, Gheorghe Chedrin şi Nichifor Xan...

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
432

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...